Икономиката на САЩ щяла да се свие с 30%

Икономика
13:28 - 18 Май 2020
1384
Икономиката на САЩ щяла да се свие с 30%

Брутният вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие на тази година може да спадне с 20-30%. Това прогнозира в интервю за CBS News Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. 

"Числата ще бъдат много големи. Трудно е да бъдем точни, не бих искал да гадая", отбеляза той и добави: „Те могат да варират в границите на 20-30 на сто“.

На въпрос каква безработицата се очаква в страната, той посочи, че тя може да достигне 20-25%. Същевременно   Пауъл подчерта, че сегашната криза е малко вероятно да бъде характеризирана като втора Голяма депресия. 

„Не мисля, че такъв резултат изобщо е възможен. Има редица фундаментални различия. Първо, преди два месеца имахме много здрава икономика. И говорим за външно събитие, природно бедствие. Тук има една съществена разлика. През 20-те години на миналия век, когато настъпи Депресията, когато се срути и всичко останало - финансовата система се разпадна. Сега нашата финансова система е силна, тя е в състояние да устои на случващото се. След последната криза прекарахме 10 години в укрепването й. Това е огромна разлика“, подчерта Пауъл.

Началникът на Федералния резерв уточни, че сега в света правителствата и централните банки реагират на случващото се много активно и ефективно.

„Според мен ще се случи следното: ще има много рязък спад. Той трябва да бъде много по-кратък спад от този през 30-те години“, коментира Пауъл.

„Когато поемем по пътя на възстановяването, основното е да останем на този път и просто да направим всичко възможно, за да останем на него за дълъг период от време. Икономиката ще бъде постоянно лекувана. И много скоро ще се върнем към по-нормалните нива на безработица и заетост. Хората ще се върнат на работните си места“, обнадеждаващо казва шефът на Федералния резерв.