Икономиката на Украйна ще се свие с 20% през 2022 г., руската - с 10 на сто

Прогнозите на ЕБВР предполагат, че прекратяването на военните действия ще бъде договорено до няколко месеца

Новини
12:54 - 31 Март 2022
2203
Икономиката на Украйна ще се свие с 20% през 2022 г., руската - с 10 на сто

Икономиката на Украйна ще се свие с 20 процента през настоящата година, преди да започне възстановяването си през 2023 г.

Това пише Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в най-новия си двугодишен регионален икономически доклад, цитиран от Блумбърг и БТА.

Прогнозите на банката предполагат, че прекратяването на военните действия ще бъде договорено до няколко месеца, а възстановяването на Украйна може да започне през 2023 г., когато икономиката на страната ще нарасне с 23 процента.

Прогнозата "има изключително високо ниво на несигурност, включително сериозен риск от влошаване, ако бойните действия се засилят или газът и други стоки от Русия станат обект на ограничения", предупреждава ЕБВР. 

Инвазията на Русия в Украйна създаде най-големия шок в доставките поне от началото на 70-те години на миналия век, като разкъса снабдителните вериги, наруши търговията с енергия и застраши износа на храни поради ключовите позиции и на двете страни в селскостопанския сектор.

"В момента войната се води на територии, които произвеждат 60 процента от украинския брутен вътрешен продукт", се казва в доклада. Около 30 процента от предприятията в страната са спрели производството, а потреблението на електроенергия се оценява на 60 процента от предвоенните нива.

Очаква се руската икономика да се свие с 10 процента през настоящата година и да изпадне в стагнация през 2023 г., според доклада.

Рецесията в Русия може да бъде по-дълбока, ако Европа се присъедини към забраната за вноса на петрол или сериозно намали използването на руски природен газ.