Икономиката на Япония се сви

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 1,2% на годишна база

Новини
15:39 - 15 Ноември 2022
1764
Икономиката на Япония се сви

Икономиката на Япония неочаквано се сви за първи път от една година през третото тримесечие, подклаждайки допълнителна несигурност относно перспективите, тъй като рисковете от глобална рецесия, слабата йена и по-високите разходи за внос се отразиха върху потреблението на домакинствата и бизнеса, пише economy.bg.

Третата по големина икономика в света изпитва затруднения да се развива въпреки неотдавнашното премахване на ограниченията срещу Covid и е изправена пред засилващ се натиск от горещата глобална инфлация, рязкото увеличение на лихвените проценти в световен мащаб и войната в Украйна, отбелязва „Ройтерс“.

Брутният вътрешен продукт е спаднал с 1,2% на годишна база в периода юли-септември, показват официалните данни, в сравнение със средната оценка на икономистите за 1,1% увеличение и ревизирано увеличение от 4,6% през второто тримесечие. Това доведе до тримесечен спад от 0,3% спрямо прогноза за 0,3% растеж.

Япония изправена и пред предизвикателството да се справи с падането на йената до 32-годишно дъно спрямо долара, което увеличава напрежението върху разходите за живот чрез допълнително повишаване на цените на всичко - от горива до хранителни стоки.

Япония ще се сблъска с нови ежедневни инфекции от Covid-19, надхвърлящи 100 000 във вторник за първи път от два месеца,

съобщи Fuji Television. Случаите се увеличиха през последните седмици в това, което някои представители на лвастите нарекоха осмата вълна в хода на пандемията.

Япония регистрира търговски загуби за шесто поредно тримесечие в периода юли-септември, възлизащи на реални загуби на стойност рекордните 19,7 трилиона йени, показват още данните за БВП.