Икономиката на Япония си възвръща позициите от преди пандемията

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,5% на годишна база

Новини
13:59 - 08 Септември 2022
2183
Икономиката на Япония си възвръща позициите от преди пандемията

Икономиката на Япония нарасна с по-бързи темпове, отколкото се смяташе през трите месеца до юни, което възвърна позициите, които страната загуби по време на пандемията.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,5% на годишна база, показват официални данни. Икономистите очакваха увеличение от 2,9% в сравнение с първоначално отчитане от 2,2%.

По-силните разходи на бизнеса бяха основният двигател на ръста, което показва по-силно от очакваното доверие сред компаниите през второто тримесечие. Други компоненти като частното потребление и нетния износ, също допринесоха за по-големия ръст.

Темпото на възстановяване се ускори, след като Япония излезе от зимната вълна на вируса, което доведе до печалби в разходите на потребителите, докато бизнес разходите нараснаха с 2%, след като финансовото министерство отчете по-силно увеличение миналата седмица. Въпреки това се очаква темпът на растеж да се забави през това тримесечие, след като рекордната вирусна вълна и продължаващите проблеми във веригата на доставки ограничават производството и потребителските разходи, а домакинствата са ударени от по-нататъшното покачване на цените.

Йената продължава да поставя нови 24-годишни дъна спрямо долара.

Трудностите за домакинствата, заради инфлацията непрекъснато нарастват. За да им помогне, премиерът Фумио Кишида ще обяви нов кръг от мерки за облекчаване на цените в петък. Като част от мерките правителството обмисля да раздаде 50 000 йени (349 долара) на домакинства с ниски доходи.