Икономист: До часове ще обявят, че и в България има коронавирус!

Актуални новини
17:40 - 25 Февруари 2020
12474
Икономист: До часове ще обявят, че и в България има коронавирус!

Икономистът и борсов брокер Димитър Георгиев хвърли бомба в ефира на Нова телевизия днес привечер. В предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" той пророкува, че "не просто до дни, а до часове" и в България ще бъде обявен случай на поне един заразен с новия смъртоносен коронавирус.

,,Истината е, че говорим за няколко дни, дори може би по-скоро часове, преди и в България да бъдат оповестени първите случаи на заразени с коронавирус. Със сигурност икономическият ни растеж тогава ще бъде поставен под сериозен стрес'', заяви финансиста, създавайки впечатление на особено информиран по случая.

"Със сигурност инвеститорите са притеснени и изненадани, а в центъра на последните събития в Европа се оказа Италия, което е нещо напълно неочаквано. В рамките само на един уикенд избухна сериозна епидемия в Северна Италия и това на практика свари инвеститорите неподготвени и ето че епидемията вече е в Европа. Въпрос на дни или дори часове е да стане ясно, че има заразени и в България", сподели в тв студиото Димитър Георгиев относно икономическите последствия от разпространението на китайския коронавирус.

,,Започваме да навлизаме в един период на понижаване на икономическия растеж в региони като Италия. Има рязко забавяне на икономическата активност, тъй като доставките към производителите се забавят, особено от Китай; имаме и рязко намаляване на разходите за туризъм и покупки и в този смисъл това ще окаже своето влияние върху икономическите показатели в следващите месеци'', коментира още той.

,,Неизвестността винаги плаши пазарите и инвеститорите. Общите разпродажби на акциите по света и тази минипаника от понеделник водят до една от най-ниските нива на еврото спрямо долара'', обясни още Георгиев. ,,Петролът от своя страна е с 8% надолу само за пет дни и е твърде вероятно това да се задълбочи, което е добра новина за България и за българския бизнес'', отбеляза той и добави, че златото пък расте и се е запътило към световния си рекорд.