Икономист: От есента храните ще поскъпнат двойно

По-ниските цени сега не се дължат на политиката на правителството, а са заради световните тенденции,  казва Огнян Боюклиев от БАН

Новини
09:45 - 20 Юли 2022
5365
Икономист: От есента храните ще поскъпнат двойно

Той подчерта, че всяка година цените лятото на храните са по-ниски

Цените през есента на храните ще се повишат двойно. Това стана ясно от думите на доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН пред бТВ. 

“Прибираме реколтата от зърно, а азотните торове са с 3-4 пъти по-скъпи. Това е интензивна култура, която изисква обработка от комбайни трактори, а дизелът поскъпна. За да се съхранява зърното трябва електроенергия, а хлябът се пече на газ”, обясни Боюклиев.   

Той подчерта, че всяка година цените лятото на храните са по-ниски. 

“Дължи се на това, че е лято и реколтата е прибрана. Нашите изследвания показват, че 30% от хората разчитат на собствено производство по дворовете по селата.

Стопанската година започна от 1 октомври и завършва на 1 октомври следващата година, когато реколтата е прибрана, а през тези 12 месеца земеделският производител непрекъснато влага суровини, материали, финансови средства. Сега през лятото цените са различни, но имаме и две кризи - COVID и войната в Украйна”, добави Боюклиев. 

Той бе категоричен, че по-ниските цени сега не се дължат на политиката на правителството, а са заради световните тенденции.