Икономист пред Lupa.bg: Борисов утре ще разхлаби строгите мерки?

Общество
15:23 - 24 Ноември 2020
8689
Икономист пред Lupa.bg: Борисов утре ще разхлаби строгите мерки?

"Очаквам част от мерките за излизане от коронакризата да паднат до края на седмицата. Обявяването им от здравния министър проф. Костадин Ангелов в понеделник вечерта е с цел проверяване на общественото мнение. За това все още няма заповед за тях. Този сценарий го наблюдаваме цяла година, а топката реално е в ръцете на премиера". Това заяви пред Lupa.bg Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.

„Тъй като ресторантьорите вече се обявиха срещу тежките ограничения, премиерът ще смекчи техните мерки и ще бъде оставено те да продължат дейността си, но в по-малък обем. Не разбирам обаче защо търговските обекти, които са за нехранителни стоки, трябва да затварят, при положение че може да направят контролни пропускателни мерки в тях, за да няма струпване на хора. Механично копираме мерки от Европа“, без те да са емпирично обосновани смята експертът.

„Трябва да се каже как ще бъдат компенсирани хората, чийто бизнеси ще бъдат затворени. Колкото и да бъдат обезщетявани с мярката 60/40, загубите си остават големи“, посочи Шарков.

Прогнозата на БНБ от юни беше за отрицателен ръст на БВП от 8,5 заради коронакризата, през септември беше ревизирана за 3% ръст, но с оглед задълбочаването на заболеваемостта и очакваните нови мерки вероятно отново ще се стигне до отрицателен ръст идните месеци. Между 5-10 години ще са необходими на всички страни да се справят с последиците от пандемията. „Ние сме догонваща икономика, което означава по-дълго и бавно излизане от кризата. Очаква се стагнация, независимо колко пари ще налеят в нашата икономика от ЕС. Това е разрушително за България“, каза още икономистът.