Икономист пред Lupa.bg: Докато ние правим малки стъпки, Румъния тича

Актуални новини
16:19 - 14 Юли 2021
5740
Икономист пред Lupa.bg: Докато ние правим малки стъпки, Румъния тича

Тази година може да бъде повратна за икономиката на България, обяви пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов по повод накъде трябва да поеме страната ни, за да се стабилизира икономически.
 
По думите му ключов фактор за възстановяването ни е нарастването на инвестициите, чрез успешното прилагане на Националния план за възстановяване и устойчивост.
 
"В България позитивен ефект можем да усетим само, ако увеличим драстично чуждестранните инвестиции, а оттам да се захрани и нов качествен растеж на икономиката. На базата на икономически модели, само повече капитал и технологии могат да стимулират дългосрочен икономически растеж. Технологиите ще заместят липсата на работна ръка, включително и цифровизацията, която прави труда по-ефективен", обясни Гълъбинов.
 
Той обаче смята, че има риск наесен, икономиката ни отново да бъде спряна, заради бавния темп на ваксинации.
 
"Основен принос за нарастването на нашия БВП над 4% през 2021 г. ще има износът, подкрепен от високото външно търсене. Вътрешното търсене също ще допринесе за икономическия ни растеж. Според прогнозата на ЕК българската икономика обаче, ще расте с по-бавни темпове от средното за ЕС през тази и следващата година", каза още експертът.
 
"Новото правителство да си постави, като начало за цел да догони Румъния. За последните 10 години България прави малки стъпки, докато Румъния тича напред. Румъния има производителност на труда на 64% от средната за Еврозоната, България - някъде около и под 50%. Въпреки корупцията и там, икономиката и заплатите им растат с високи и догонващи темпове. Така може да си позволят да вдигнат доходите. Те ги вдигнаха повече, с което предизвикаха инфлация, но поне народът им е по-добре, дори и без амбиции за еврото в момента. Много мигранти се върнаха в Румъния, особено в католическите райони, заедно с бизнеси", добави икономистът.