Икономист пред Lupa.bg: Предстои най-голямата смяна на собственост от 30 г. насам

Икономика
15:15 - 04 Май 2020
46840
Икономист пред Lupa.bg: Предстои най-голямата смяна на собственост от 30 г. насам

Предстои най-голямата смяна на собственост от 30 г. насам. Това прогнозира пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов. Той уточни, че това ще е дълъг процес и няма да се случи веднага – още другия месец например.

„Не става дума за приватизация. Но собствениците на една част от бизнесите, които не вървят или са фалирали, ще търсят начин да се освободят от тях. Вече са в ход доста от процедурите за продажба на активи“, коментира икономистът.

Според Румен Гълъбинов огромна част от кафетата, ресторантите, сервизите ще фалират, даже скоро ще се продават и цели производства.

„Все по-често по улиците ще се виждат празни помещения с надписи „отдава се под наем“. В сайтовете за обяви масово се предлагат заведения, ресторанти, кафенета, хотели, автомобили, жилища“, обърна внимание Румен Гълъбинов.

Той подчерта, че сега има лихвена ваканция и просрочване на кредити, но те са с определен срок – месец-два-три, дори до шест месеца. След това обаче много от фирмите няма да могат да се възстановят и ще колабират финансово.

На въпрос да очакваме ли смяна на бизнес елита в България, Гълъбинов отговори така:

„Не съм сигурен. В някаква идеална пазарна среда – да, но в една по-административна и контролирана среда е трудно да се каже. Тук са други фактори, които обуславят преразпределението на едрия бизнес и които влияят на този процес. В България не може да станеш голям бизнесмен, ако нямаш други протекции“.

Експертът прогнозира, че големият брой безработни в България, който тепърва ще се покачва, ще доведе и до нова емиграция. „Повечето ще заминат сезонно, но ще гледат да останат за постоянно“, смята Румен Гълъбинов.