Икономист: Свръхбогатите се замогнаха покрай COVID-19, включително и в България

Новини
21:48 - 03 Юни 2020
4263
Икономист: Свръхбогатите се замогнаха покрай COVID-19, включително и в България

Свръхбогатите се замогнаха във времена на COVID кризата, включително и в България. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

„Имаме толкова свръхбогати хора, колкото като дял няма в другите европейски страни, именно благодарение на факта, че в България данъчната система облагодетелстваше още от времето на тройната коалиция най-богатите, а не бедните и средната класа. Това е вече фактор, който влияе, който се чувства, включително от част от управляващите и от т. нар. опозиция, но засега няма реакция как да променят данъчната система и фискалната политика, за да се реагира по-адекватно на кризата – с рецесията и с възстановяването на икономиката след COVID кризата. В други страни като Франция президентът свиква икономически щабове, докато в България се тълкува, че всичко ще върви по вода“, коментира икономистът.

Според проф. Боян Дуранкев намаляването на ДДС за ресторантите и развлекателните заведения няма да подпомогне туристическия бранш тази година.

„В това никакво време трябва да има някакви решения, но няма никакви решения от страна на управляващите. Застойните води са много дълбоки, няма кой да ги разбърка. Отвън БСП така е затънала във вътрешните си проблеми, че очевидно не е в час със ставащото, с изключение на един единствен икономист от тази опозиция. Най-тревожното е, че управляващите в момента не се замислят сериозно какви промени да направят във фискалната и в данъчната политика“, допълни проф. Боян Дуранкев.