Икономист: Вдигането на данъците ще увеличи сивата икономика

Въвеждането на прогресивно облагане в България най-вероятно няма да доведе до повече доходи, твърди Юлиан Войнов

Новини
12:36 - 21 Март 2024
1127
Икономист: Вдигането на данъците ще увеличи сивата икономика

Ако сте забелязали, всеки път, когато има политическа криза, започва да се говори от определени политически актьори за сериозни икономически проблеми, за повишаване на данъците, посочи икономистът

Въвеждането на прогресивно данъчно облагане в България най-вероятно няма да доведе до повече доходи, а до по-голяма сива икономика. Това каза икономистът Юлиан Войнов в студиото на Bloomberg TV Bulgaria, във връзка с препоръката на МВФ за въвеждане на прогресивен данък.

Според него това се вижда и в пенсионната система, където заради максималния осигурителен доход има доста фирми, които оптимизират данъчното си облагане, като увеличават дохода на един член на фирмата „до астрономически нива“, докато доходите на всички останали служители се колебаят около минималната или средната работна заплата. Реално една сериозна част от спестените данъци по този начин се разпределя по пликове на работещите, каза Войнов.

Той припомни, че сивата икономика в страната е в порядъка на 30%.

„Така че реално, когато вдигнем данъчната тежест в България, ще видим този коефициент на сива икономика да се повиши поради факта, че не можем да облагаме тази част от сивата икономика, до която не стигат данъчните“, каза още икономистът.

Според него увеличението на данъците няма да доведе до по-голяма събираемост.

Той посочи, че дори тези средства да се съберат в бюджета, следващата критика на МВФ беше неефективното използване на данъчните приходи.

„Имаме много други проблеми, които трябва да решаваме, преди да посегнем към този механизъм“, каза още той.

„Ако сте забелязали, всеки път, когато има политическа криза, турбулентност, започва да се говори от определени политически актьори за сериозни икономически проблеми, за повишаване на данъците“, каза Войнов.

Според него сценарий с нови избори би означавал „политически алъш-вериш“, а наличието на работещо Народно събрание в тази ситуация увеличава риска от неспазване на приходната и разходната част на бюджета.

„При всички случаи според мен ще се отрази негативно най-вече на влизането в сухопътен Шенген,

най-вероятно ще ни попречи и за влизане в еврозоната през 2025 г.“, каза Войнов.

По думите му ако инфлационният критерий за влизане в еврозоната не бъде изпълнен навреме за конвергентния доклад, страната може да изиска нов, но тогава сроковете няма да позволят присъединяване на България към еврозоната на 1 януари 2025 г. и това би довело до забавяне с 6 месеца. Въпреки това според него 2025 г. остава реалистична година за приемане в зоната с единна валута.