Икономистът Аркади Шарков: Ваксините да се пуснат на свободния пазар

Защо няма информационна кампания от Министерството на здравеопазването с кратки филмчета за това каква е ваксината, защо трябва да се ваксинират хората?

Общество
12:35 - 13 Януари 2021
1977
Икономистът Аркади Шарков: Ваксините да се пуснат на свободния пазар

По информация на Министерство на здравеопазването от първите две ваксини – на „Пфайзер“/„Бионтех“ и на „Модерна“ са заявени 1,5 милиона бройки до края на годината, като това ще обхване около 10 на сто населението в България“. Това каза пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика /ЕКИП/.

„Очакванията на правителството са до края на годината да бъде ваксинирано около 40 на сто от населението, а не 70 на сто, както се очакваше. Проблемът е, че има недостатъчно заявени бройки ваксини не само в България, но и в Европейския съюз.

От друга страна ние нямаме избор в момента дали да ни бъде поставена ваксина, защото те са приоритетно за петте групи в плана“.

„За групите като мен и вас има различни способи за достъп в света – в САЩ например има идея ваксините да бъдат пуснати на свободния пазар, за да може човек да избира дали да се ваксинира веднага. Най-справедливото според мен решение за достъп е да може човек да си закупи ваксината, а не да чака някой да го одобри по списък“. 

„Аз очаквам изборът ни за вида ваксина да бъде ограничен. До края на годината се очаква да има седем одобрени ваксини в света, но друг е въпросът колко ще достигнат до България. Имаше данни в медиите в Германия, че е имало натиск от страна на Европейския съюз за това кои ваксини да бъдат одобрени първи“. 

Според Аркади Шарков изграждането на центрове за поставяне на ваксините е трябвало да бъде планирано по-рано, сега това може да се направи за групите извън плана за ваксинация.

Шарков посочи, че има възможност всички ваксини да бъдат съхранявани. Очакванията са до края на годината да бъдат ваксинирани около 20 - 30 на сто от хората, като е добре е да се изготвят и информационни материали, за да се повиши броят на желаещите да се ваксинират. 

Засега обаче няма информационна кампания от Министерството на здравеопазването с кратки филмчета за това каква е ваксината, защо трябва да се ваксинират хората, а това върви в другите държави от средата на декември. Затова и у нас я има и спекулата в разговорите по медиите кое е опасно и кое не.