Илън Мъск обяви пълното преминаване към Х.com

Новини
14:12 - 17 Май 2024
7769
Илън Мъск обяви пълното преминаване към Х.com

Американският милиардер Илон Мъск обяви в петък в социалната си мрежа "Екс" (X), доскоро наричана "Туитър" (Twitter), че "всички основни системи в домейна "X.com вече са активирани", което прави новата му самоличност завършена и ефективна.

Черно-бялото лого на X присъства на сайта от края на юли, но адресът му си оставаше Twitter.com.

X.com беше името и уебсайта на онлайн банката, основана от Мъск през 1999 г., превърнала се по-късно в услугата за онлайн разплащания "Пейпал" (PayPal).

Мъск използва този символ и за аерокосмическата компания "Спейс Екс" (SpaceX), холдинговата компания "Екс корп" (X Corp), която придоби "Туитър", стартиращата компания "ексЕйАй" (xAI), посветена на изкуствения интелект (AI), представена миналата година в средата на месец юли, и дори за първото име на едно от децата си - момче, наречено X Æ A-12.

Чатботът "Грок" (Grok), който е и първият модел на генеративен изкуствения интелект, създаден от стартъпа "ексЕйАй", е достъпен от четвъртък в Европа за абонати на "Екс Премиум" (X Premium).

"След като приключат европейските избори (6-9 юни 2024 г.), ние ще продължим да внедряваме новости за употреба за всички потребители", поясни още Мъск.

След придобиването на "Туитър" през 2022 г. за 44 милиарда долара, той редовно споменава идеята си за трансформирането му в многостранно суперприложение с финансови услуги, подобно на "УиЧат" (WeChat) в Китай.

От пускането на пазара на интерфейса на "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) тази технология е обект на ожесточена конкуренция между гигантите в сектора, главно от страна на "Майкрософт" (Microsoft), "Гугъл" (Google) и "Мета" (Meta) на "Фейсбук" (Facebook), както и от страна на стартиращи компании като "Антропик" (Anthropic) и "Мистрал Артифишъл Интелиджънс" (Mistral AI).