Илхан Андай: Доган е задействал всичките си инстинкти, за да оцелее

Политика
10:47 - 09 Септември 2024
1448
Илхан Андай: Доган е задействал всичките си инстинкти, за да оцелее

"Ахмед Доган е задействал всичките си инстинкти, за да оцелее. А ЦИК опорочи казуса ДПС". Това заяви журналистът и познавач на процесите в Движението за права и свободи Илхан Андай тази сутрин.

Днес се очаква да стане ясно дали Централната избирателна комисия ще регистрира за участие в предстоящите избори двете коалиции - "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС". 

До тук се стигна, след като и двете коалиции включиха в състава си партията ДПС, а това създаде напрежение и противоречия в рамките на Изборния кодекс, според който една партия може да участва само в една коалиция. ЦИК постави условие на двете коалиции да докажат, че ДПС не е част от техния състав, но те отказаха да се съобразят с комисията.

"Действията и решенията - видими и невидими, на този състав на ЦИК, компрометираха комисията. Заложена е бомба на опорочени избори и тя в един момент ще гръмне. Случващото се в ДПС се оказва огромен товар - както за ЦИК, така и за ДПС. Образно казано виждаме едни участници в състезание по екстремно оцеляване и са забележими симптомите на застаналия под непосилния товар. За ЦИК казусът ДПС не е толкова сложен, но те го направиха такъв с допускането на масата за регистрация да нощуват депутат, с неумелия опит на соломоновско решение, със странното редуване на хиперактивност с дълги почивки", коментира настоящата ситуация Андей.

"Екипът на Делян Пеевски работи с правни аргументи относно регистрацията, другият екип действа декларативно - народът това направил, онова направил... Те обжалваха указания - нещо, което не се прави. И вчера го оттеглиха.

Доган не е назначен за гарант на етническия мир. Андрей Луканов създаде ДПС, за да го няма силното СДС. Доган несъмнено направи много добри неща за етноса и регионите, но това се изхаби и опорочи. Той вече е задействал всичките си инстинкти, за да оцелее. Турците този път ще вкарат две партии в парламетнат. Защото такава е настройката по региони. В градовете младите подкрепят единия лагер, по селата си държат на старото", прогнозира Андай.

Той не очаква по-висока избирателна активност на 27 октомври. "Може да вървим към нови избори след новите избори", каза още журналистът.