Илиана Иванова ли ще е новият стар български еврокомисар ?

Топ
15:25 - 14 Август 2024
1066
Илиана Иванова ли ще е новият стар български еврокомисар?

Настоящият български европейски комисар Илиана Иванова ще бъде предложена за втори мандат. Това прогнозира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

"Няма да се справим до края на август с номинирането на две кандидатури за еврокомисар - на мъж и на жена. Времевият прозорец все повече се стеснява. Затова безопасната дистанция е да се предложи отново Иванова за нов мандат. Тя все пак се е доказала, одобрена е от Европейския парламент и е минала през изпит на ЕК и може много бързо да навлезе в своя ресор, който тепърва трябва да бъде уточнен какъв ще е", коментира той.

Според Милен Керемедчиев по време на служебното правителство на Димитър Главчев, когато служебният премиер е и министър на външните работи, България е имала "изключително слаба външна политика и доста непостоянен образ пред нашите партньори от ЕС и НАТО".

Припомняме, че преди дни темата за номинацията за новия еврокомисар на България, коята се решава от националните правителства, отново попадна във фокуса на общественото внимание, най-вече заради смяната на премиера. "Нека имаме търпение. Не мога да коментирам никакви имена. Знаете, че това е важен въпрос, по който трябва да има национален консенсус и обединение. Нека да изчакаме решението на българското правителство. Ресорът, който имам, е изключително важен. Знаете, това е ресорът на бъдещето, който се занимава с иновации, научни изследвания, образование. Това са много важни теми", коментира пред журналисти в Бургас самата Илиана Иванова.

Тя добави, че е много важно фигурата, която ще ни представлява, да получи широка подкрепа от цялата общественост и подчерта, че е добре България да има номинация в срока, който е поставен от Европейската комисия.

"Тази наша беззъба външна политика и понякога отсъстваща такава ще ни изиграе лоша шега първо с номинацията на еврокомисар и второ - с пропусната възможност да се преборим за доста по-голям и по-сериозен ресор. Ако имахме твърда позиция и силен министър на външните работи, България можеше да води преговори и за ресор "Енергетика", и за ресор "Транспорт", тъй като те по-скоро отиват при източноевропейски еврокомисари", каза още от своя страна Милен Керемедчиев по темата.

Проблемът очевидно ще трябва да бъде разрешен в последния възможен момент, според настоящата политическа ситуация. Причината - крайният срок за номинации е именно 30 август, а на 20 август се очаква новият служебен кабинет с новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева да положат клетва пред Народното събрание. Нещо повече - преди седмици досегашния министър-председател Димитър Главчев опита да повдигне темата за номинациите за нов еврокомисар, като прехвърли отговорността на депутатите да излъчат свои кандидатури.