Илиана Раева: Момичетата бяха много подготвени

Излишно е да казвам какъв къртовски труд положихме, заяви президентът на БФХГ

Спорт
10:39 - 14 Август 2024
1131
Илиана Раева: Момичетата бяха много подготвени

"Останах изненадана от самата себе си - това е седмата ми Олимпиада, на която съм, и тя ни прекара през всичко - щастие, мъка, надежда. Големият опит, който придобих, ми помогна да бъда доста спокойна за ситуацията, в която се намирахме, а именно Олимпийски игри - мечтата на всеки спортист", заяви в "Тази сутрин" президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

"Момичетата бяха много подготвени - това, че спечелихме състезанията преди Олимпийските игри го доказа - Стилияна например беше абсолютна европейска шампионка. Боряна Калейн вървеше в една възходяща линия.

Ансамбълът показа, че е готов да атакува златния медал", разказа Раева.

"Излишно е да казвам какъв къртовски труд положихме - всеки спортист знае. Събитията там бяха изненада и не - Стилияна Николова показваше колеблива психика още от миналата година - още миналата година беше готова да стане европейски и световен шампион. Аз разговарях с нея - самата обстановка,
самата липса на опит разклати тази целеустременост и по-скоро тя там осъзна, колкото и да се опитвахме и ние, и психолозите да й кажем, че е обикновено състезание. Тя е интелигентно момиче - не можехме да опростим нещата пред нея, но и очакванията за нея бяха огромни", посочи още тя.

"Тежко, но недотам тежко приех представянето ѝ - не беше изненада, видяла съм какво ли не в спорта - осъзнах, че ѝ трябва още малко път, още малко опит.

Проведохме дълъг разговор с нея - самата тя много тежко го преживя, но много бързо се изправи", допълни още Раева за отпадането на младата гимнастичка.

"Беше много жестоко - да стои в публиката и да гледа съперничките си да продължават. Но аз наистина вярвам, че когато преживееш нещо толкова жестоко и си отдаден на тази мечта - аз вярвам, че ще получиш нещо пропорционално", заяви още тя.

"Боряна Калейн направи нещо уникално, нещо, за което аз съм мечтала да направи българска състезателка - тя направи такава уникална изолация при загряването си - от съдийки, състезателки и т.н. - тя направи най-важното за един състезател, за да се справи. След нейната драма в Токио, която е подобна на тази на Стилияна, тя беше на косъм да се откаже. Тя имаше класически бърнаут и ѝ беше казано да почине малко и да прецени дали да се върне в залата. Тя се завърна като един нов човек. Тя се върна и стана абсолютна европейска шампионка. Пътят на Боряна до Олимпиадата беше много тежък", разказа още Раева за сребърната ни медалистка от Париж 2024.

"Аз и Бранимира Маркова казахме, че тези, които се представят най-добре, те ще отидат на Олимпиадата. Елвира Краснобаева се представяше много добре. Ако Елвира беше победила в Милано, щяхме да изпратим нея", уточни още Раева.

Тя беше категорична, че "няма по-важно от конкуренцията" и допълни: "Боряна Калейн мина през много тежък етап - тя трябваше да се доказва, въпреки че е на 24, и с треньорката ѝ направиха много сериозна подготовка. Никога не съм виждала такава концентрация, затова казвам - Боряна беше кралицата. Да,
германката беше много добра, но всички харесаха Боряна. В съчетанието ѝ бухалките бяха трудната част от живота ѝ, обръчът - веселата, щастливата част, топката - нежната, чистата част, а лентата - тази част беше на фона на българска музика, специално за Боряна. Аз ѝ предложих да сложи част от Псалм
от Библията, може да си представите какво въздействие имаше това. Боряна изнесе спектакъл, но за първи път тя не се състезаваше за себе си и да се покаже - тя отиде да спечели медал. Не мога да се сърдя на другите момичета - те са човешки същества, второто съчетание ни върна обратно до 4-о място. Надявам се това да им е стимул за Лос Анджелис".

Раева допълни още, че "Боряна си е мечтала за сребърен медал от Олимпийски игри и го получи, тя е много щастлива". За златният ни медалист Карлос Насар, който постави нов световен рекорд във френската столица, Раева посочи, че "всички се вълнувахме, но никой не се съмняваше, че той ще стане олимпийски шампион. Той показа силата си, и то не само физическата, но и силата на духа, която притежава".