Илиана Йотова: ГЕРБ стреля на сляпо с Герджиков

Професорът щял да върне координатната система ляво-дясно

Политика
16:05 - 02 Октомври 2021
5133
Илиана Йотова: ГЕРБ стреля на сляпо с Герджиков

Инициативен комитет издига в неделя кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президентската битка. А до Румен Радев и Анастас Герджиков – в надпреварата се впуска още председателят на ВКС Лозан Панов. 

Дни преди финалната права на президентските номинации, ГЕРБ застанаха зад академична фигура за поста. Подкрепят проф. Анастас Герджиков като човек, който "може да обединява нацията", а в Инициативния комитет от партията влиза Красимир Вълчев – който също е бил един от вариантите за кандидатура.

"Изключителен ерудит, професионалист, авторитет. Не назначен, а избран от академичната общност, от всички ректори. Човек, който може да говори, побеждава, убеждава – не само с поддръжниците, но и с опонентите си", сподели Вълчев пред Bulgaria ON AIR.

Кандидат за вицепрезидент с проф. Герджиков ще бъде подполк. Невяна Митева – състезател по плуване на Олимпиадата в Сеул и председател на Сдружението на жените военнослужещи, и бивш специалист в отдел "Връзки с обществеността" на Военновъздушните сили. 

Настоящият вицепрезидент и кандидат за втори мандат Илияна Йотова видя избор на сляпо в номинациите на ГЕРБ. "Според мен се постъпва доста некоректно, защото поне от това, което виждам в медиите – като че ли се хвърля едно име и се чака да се види как ще бъде възприето от обществеността на България. Ако проф. Герджиков реши да се кандидатира – той ще е нашият опонент", подчерта тя.

Балотаж между професор и генерал прогнозират и други академици. "Той е с десни убеждения. Напоследък все повече говорят "Няма дясно, няма ляво". Разбира се, че има ляво, дясно, десноцентристки. Смятам, че той може да убеди дясното пространство. На втория тур, когато се изправят двама човека един срещу друг, тогава се слагат нещата на масата – или има леви, или има десни", коментира проф. Николай Овчаров.