Илиян Василев: Борисов и Радев пазят „Газпром”

Политика
11:39 - 06 Януари 2022
2430
Илиян Василев: Борисов и Радев пазят „Газпром”

Дипломатът и политически анализатор Илиян Василев смята, че Бойко Борисов и Румен Радев защитавата интересите на руския мегаконсорциум „Газпром”, което нови вреди за България в размер на милиарди.

Попитан как си обяснява поведението на „Булгаргаз“ в кризата и чии интереси защитава, Василев казва следното:

„Поведението на ръководството на „Булгаргаз“ е извън корпоративната логика, защото лишава компанията от приходи и от възможността да усили позициите си на регионалния пазар.

Очевидно не се защитават интересите на потребителите, защото, ако беше така, трябваше да положат всички усилия да внесат азерския газ, като най-евтин. Вече е пределно ясно, че са имали цялото време да намерят подходящия начин, имало е възможност, ако са имали желание.

Истината е, че именно желанието им липсваше. След толкова години на изключителна зависимост, на представителство и защита на монопола на „Газпром“, да напомним, че сега зависим на 95 процента от руски газ, докато преди две години бяхме под 80 процента, това поведение на „Булгаргаз“ означава само едно - както политиците, които са поставили това ръководство, Борисов, Пеевски и Радев /той назначи Павлов на поста енергиен министър в първото си служебно правителство/, така и всички останали лица по веригата на доставки на руски газ, имат интерес от подобна ситуация.

Да припомним, че докато не се купува азерски газ, нарастна с 50 процента вноса на по-скъпия газ от „Газпром“. При това природният газ, който внасяме у нас е по-скъп от Сърбия и Турция.

Затова Павлов ни праща за зелен хайвер с нелепи сравнение с цените на спот пазара „Ден напред“ на другия край на Европа.

Да обобщим, интересите на „Газпром“ са защитени, на антуражите около Борисов и Радев също, на самите мениджъри на „Булгаргаз“ определено. Само за интересите на потребителите и данъкоплатците няма кой да се погрижи”.