Илиян Василев: Играта с руския петрол е дебела , и Радев се разбра с "ЛукОйл", и Асен Василев

Проблемът с дерогацията е, че внасяме суров нефт на висока цена, твърди бившият посланик

Политика
20:15 - 30 Юли 2023
11174
Илиян Василев: Играта с руския петрол е дебела, и Радев се разбра с "ЛукОйл", и Асен Василев

Служебното правителство на Румен Радев разшири дерогацията върху горивата. Нещата навлязоха още по-надълбоко, когато служебното правителство реши ние да не спазваме възприетия таван от 60 долара за барел. Това е истинският проблем. Това заяви пред bTV енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. 

По думите му цената, на която ние внасяме, е над 70 долара за барел. Според него дебата за дерогацията трябва да се води в Министерския съвет, а не в Народното събрание.

“Лукойл не е най-големият износител. В тази игра с дерогацията, освен помислите да се спрат приходите на Путин от войната, има игра на други хора и се специализираха в реекспорт на горива. Ако рафинерията има проблеми, ще пресекне и износа, и търговията с горива. Притеснява ме, че при дерогацията има високорискова игра. Тя не трябва да се води в парламента, а в Министерския съвет. Правителството и екип трябва да оцени всички рискове, а те са много. Проблемът с дерогацията е, че внасяме този суров нефт на висока цена”, обясни Василев.

“От приватизацията до днес винаги има някой който се разбира с “Лукойл”. Асен Василев се разбра с “Лукойл”, президентът се разбра с “Лукойл”. Всички се разбират с “Лукойл”. Но аз знам как “Лукойл” се разбира с тях”, коментира още Василев.