Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния

Очаква се днес вицепрезидентът да посети Българското неделно училище "Йордан Йовков" към посолството на България в Букурещ

Новини
08:02 - 22 Март 2024
980
Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния.

Очаква се днес тя да посети Българското неделно училище "Йордан Йовков" към Посолството на България в Букурещ, както и да открие изложба в Националната опера - под надслов "80 години от спасяването на българските евреи в документи от фонда на Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий", предаде БТА.

В 18:00 ч. Илияна Йотова ще открие изложба "80 години от спасяването на българските евреи в документи от фонда на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"" в Националната опера на Румъния. Тя бе представена за първи път на 10 март 2023 г. в София в Националната библиотека и бе открита официално от президента на Република България Румен Радев.

В събота вицепрезидентът ще посети румънския град Търговище, където ще има обща среща с Кристиан Даниел Стан, кмет на Търговище, с Клаудия Джилия, префект на окръг Дъмбовица, и с Корнелиу Щефан, председател на Окръжния съвет на окръг Дъмбовица.

След това Илияна Йотова ще разговаря и с митрополит Нифон в неговата резиденция, а по-късно ще участва в отбелязването на традиционния празник на българите от Търговище - Конски Великден, известен още като "Тудорица“. Програмата ще включва литургия в църквата "Свети Нифон", парад на конете и фолклорна програма с участието на ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга.