Илияна Йотова: Казусът в ДПС има 3 аспекта

Имаме нужда от стабилност на политическите партии, заяви вицепрезидентът

Политика
15:30 - 31 Август 2024
2861
Илияна Йотова: Казусът в ДПС има 3 аспекта

Казусът в ДПС има поне 3 аспекта - частноправният, който не е моя работа да го коментирам. Вторият е политическият - тревожно е в навечерието на изборите, имаме нужда от стабилност на политическите партии, защото това е залог за бъдещо стабилно управление. Третият правоохранителните и правораздавателни органи са в ситуация, в която трябва да издържат много тежък изпит и да докажат, че могат да бъдат гарант за правова държава. Има закони, които трябва да се спазват. Това, на което сме свидетели от вчера с навлизане в имоти, с този начин на уреждане на отношения би трябвало да сме се разделили още в началото на 90-те години, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ служебният премиер Димитър Главчев е поел своята отговорност със смяната на вътрешния министър.

"Той от своя страна има задачата да гарантира пълна прозрачност на изборите, това е и главната задача на служебния кабинет. Очевидно Главчев иска да има свой екип, с който да носи тази отговорност и това е негово право", допълни Илияна Йотова.

Тя коментира и издигането на двете български кандидатури за еврокомисар.

"Две жени трябваше да бъдат нашите кандидати. Пожелавам успех, изпитът не е лесен. Надявам се да получим достоен ресор, с цел да се повиши влиянието на България. Еврокомисарят подписва декларация за лоялност, но практиката показва, че всяка една държава праща своя кандидат с оглед на националните си приоритети и интереси. Нека бъдещият еврокомисар да не бъде просто еврочиновник", заяви Илияна Йотова.

Тя отправи призив към всички политически формации, не само към ДПС, да се намери вътрешна стабилност в партиите, отбелязвайки, че има проблеми и в БСП. Процесът на обединение в левицата е важен за България, имаме нужда от лява алтернатива, каза още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази надежда в следващите седмици да бъде извършена нормална регистрация в Централната избирателна комисия.