Илияна Йотова: Мерките са недекватни, ходим по бръснача

Новини
08:18 - 13 Ноември 2020 (обновена)
3608
Илияна Йотова: Мерките са недекватни, ходим по бръснача

Мерките в държавата са неадекватни, а хората не вярват в тях. Този извод направи пред Би Ти Ви тази сутрин вицепрезидентът Илиана Йотова.

Според нея, въведените правила срещу епидемията са минали през двата полюса - стагнация през март, а сега пълна либерализация, отчете тя. Мащабите на заразата се виждат - няма град, село, местност в която да няма зараза.  

Явно вчера беше много важно на двама професори да се показват маркировките по магистралата.  Имаше един момент, в които шофьорът дори изпусна волана, дано не е изпуснал волана на държавата съвсем", каза още тя.

Но не искам повече да коментирам, защото твърде много уважавам пътуващите в колата, визира снощната обиколка на премиера заедно със здравния министър Костадин Ангелови шефа на Пирогов Асен Балтов.

Кому е нужно да се ходи по бръснача?, недоумява вицепрезидентът.

Още преди месец обърнах внимание, че в училищата нещо се случва - децата бяха асимптоматични, там бяха огнищата, обясни Йотова. 

Вицепрезидентът направи и прогноза -че следващите огнища ще бъдат при социалните работници, които работят в мизерия и са с изключително ниско възнаграждение. 

Даде за пример, че водещи европейски държави са предприели доста стриктни мерки още преди 2 седмици и вече отчитат сериозно забавяне на новите случаи. И обясни, че те са подсигурили здравните си системи през лятото за разлика от нас. Според нея адекватните мерки не означават затваряне на държавата. В Европа се направиха т. нар. фамилни клъстери, за да се провери откъде идват най-много заразени. Взеха се мерки в училищата, каза още тя. 

В момента хората не вярват в мерките, които бяха взети от правителството. Прекалено много бяха лъгани през предишните месеци. Те дори не вярват в парите, които се съобщават след всяко заседание на Министерския съвет, те не знаят за какво ще бъдат дадени, каза още вицепрезидентът. Категорична е, че не се знае за какво се дават парите и какви са резултатите. 

COVID-19 продължава да е включен в политическа битка, което не ни прави чест като хора. В момента гражданите искат от институциите да бъдат на мястото си и да им помогнат, да бъдат гарант за тяхната сигурност. Освен това, не съм разбрала, някой от Шипка да е бил заразен с COVID-19. Напрежение има не само между институциите, то е вътре в държавата, тя е пред експлозия. Ние нямаме отговор на нито един въпрос, за да може хората да станат спокойни, обясни Илияна Йотова. 

"Ние непрекъснато сме критикувани, че много говорим и не предлагаме нищо. Преди да седнат политиците, отварям една скоба - няма да мога да си обясня защо Народното събрание е изцяло изключено от вземането на решения за мерките. Вчера здравният министър даде една информация, но не позволи да му се зададе един въпрос. От какво се страхува? Всички сме в една лодка, трябва заедно да минем през морето.

Предлагам да се направи един много сериозен форум, в които да бъдат поканени директорите на големите болници и експертите. Няма значение кой е шапката, ние не сме ревниви, нека здравният министър е тази шапка. Нека се направи една много сериозна снимка на здравеопазването в момента, за да няма разкарване но хората то болница в болница. Живеем в една ситуация, в която нямаме право да оставим нещо на хартия, защото утре кризата ще ни затисне още повече.  Този форум трябва да каже на лекарите, че ги подкрепяме", даде предложение за излизане от кризата Йотова.

Направи прогноза, че следващата голяма криза ще бъде в домовете за възрастните хора, между социалните работници, защото тяхното заплащане е безобразно ниско. Тя обясни, че всички в момента се оплакват че няма доброволци, че няма студенти, които да помагат, но никой не ги е мотивирал и обучил през лятото. Форумът пък би могъл ад реши и този въпрос.

Ако политиците си говорят само с лозунги, няма никакъв смисъл да сядат на една маса, допълни тя. Според нея лекарите, за разлика от политиците, са се научили да работят в условия на криза. Категорична е, че трябва да излезем от политиканстването.

Според нея обаче ще излезем от кризата заедно, въпреки хаоса. Аз съм сигурна, че ще си помагаме, че ще има солидарност помежду ни, че ще се върне съпричастието от пролетта. Не съм съгласна, че хората са безотговорни. Мразя сравнението, че не сме дисциплинирани като германците, аз не познавам хора в квартала, които да не спазват мерките. Как е възможно с лека ръка да се внушава на хората че имаме прекрасни мерки, но непослушните българи не искат да ги изпълняват, каза още тя. 

Йотова коментира и визитата на президента Румен Радев в Естония. „Нищо укоримо не виждам в постъпката на президента“, каза още тя. Обясни, че директорът на РЗИ е бил използван в политическата атака, отстранен за малко, а после върнат на мястото си.  „Някои неща бяха спестени по отношение на посещението на президента в Естония. РЗИ се обърна към президента едва на идване от Естония“, добави тя.

 „Не виждам аргументи в обратна посока“, отговори Йотова дали БСП ще подкрепи Радев за втори мандат. По думите ѝ напрежение между Румен Радев и Корнелия Нинова няма. „Създава се едно изкуствено напрежение. Това е част от битката срещу Румен Радев и опит за блокиране на втория му мандат“, каза още Йотова. И обясни, че не се бърка в личния кабинет на президента, както той в нейния. А причината за отстраняването на Калоян Методиев вероятно била, защото не вършел работа на президента.  

·