Илияна Йотова: Очаквах генералски сблъсък, но Борисов не посмя

Политика
20:43 - 03 Октомври 2021
4654
Илияна Йотова: Очаквах генералски сблъсък, но Борисов не посмя

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че е очаквала генералска битка на президентските избори, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказал да се кандидатира и затова тя е разочарована. „Очаквах този сблъсък. Четири години като че ли противопоставянето ни вървеше точно по тази линия - генерал и генерал, ако трябва да вляза във вашата стилистика и риторика, но той някак не посмя", коментира Йотова в предаването „На фокус” по Нова телевизия.

Г-н Герджиков си става една политическа фигура, защото неговата кандидатура си е политическа, зад нея стои партия ГЕРБ. Оттук нататък ще разсъждаваме и върху тази плоскост, заяви тя и посочи, че е против разделението генерал-интелектуалец. „Аз съм за човека на действието, а не за човека на кабинета”, каза Йотова.

Вицепрезиденът обясни, че познава проф. Анастас Герджиков. „Неведнъж съм гостувала в Софийския университет. Смятам, че се разбираме чудесно. Като опонент не го познавам, ще трябва да го чуем с първите му послания, с гледната му точка по различни теми - вътрешни и международни”, каза Йотова.

„Тогата е нещо много свещено и много специално особено когато се открива академичната учебна година. Възпитаник съм на Софийския университет и помня тогава в два случая, когато ме приеха и когато ми дадоха дипломата. Тогата се смята на символ на познанието, на истината, доста грубо е да се използва за политически цели", коментира още вицепрезидентът.

Относно това, че тя и президентът Румен Радев изгубиха подкрепата на ДПС, Йотова каза, че разчита на мъдростта на техните избиратели. „ДПС е политически фактор в България, не подценявам техните избиратели”, каза Йотова.

Между БСП и президента Румен Радев вече нямало напрежение по повод новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. 

Президентът Радев е честен човек, ако това беше негов проект, той щеше да излезе и да каже - това е моят политически проект, каза Йотова, но припомни, че двамата са  успешни министри. Държавният глава нямал нужда от съвет за поведението му към лявото пространство, той имал огромна подкрепя и от ляво. 

Йотова коментира и тезите за разединител и обединител на нацията.  За разединител - това е опорната точка и днес я чух за едва ли не 28 път при представяне на нашия опонент. Тя посъветва проф. Герджиков, който  е човек на словото, да не девалвира думата "обединение". Когато говорим за обединение и разединение, да не ги превръщаме във фетиш. Ние сме за обединение на хората, които бяха навън, защото не искат да продължава така, ние бяхме навън, със студентите от Софийския университет, каза тя.