Илияна Йотова отскочи до Кипър за среща с нашенци

Вицепрезидентът ще се срещне днес следобед с представители на български организации

Новини
09:00 - 20 Май 2023
1858
Илияна Йотова отскочи до Кипър за среща с нашенци

Българската общност и българските училища в Кипър започват от днес богата празнична програма, с която честват 24 май. Гост на част от тържествата e вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която е на посещение на острова по покана на сънародниците ни.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне днес следобед с представители на български организации и ще поздрави присъстващите на тържеството на училище "Родна стряха", а децата от българското училище "Д-р Петър Берон" в Ларнака ще получат удостоверенията си от председателя на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

В неделя вицепрезидентът и официалните гости от България ще участват в кулминацията на честванията на 24 май на острова - 25-ото издание на "Дни на българската култура в Кипър".

Те се организират от Съюза на българите в Кипър, под егидата на Министерството на културата на Кипър и посолството на България в Никозия, и със специалната подкрепа на митрополита на Тамасос и Оринис Исаѝас.

Празничната програма включва изпълнения на гостуващия фолклорен състав "Капанци" от град Попово и фолклорния ансамбъл "Канатица", в който играя българи от Никозия и Ларнака.

Тържествен концерт ще събере в неделя в Лимасол деца от българските училища от различни градове по покана на сдружение "Българи зад граница" и училище "Паисий Хилендарски".

В училище "Св. Климент Охридски" в Лимасол ще бъде представена изложба от Националния музей на образованието в Габрово.

Празниците за 24 май в Кипър продължават и през следващия уикенд със спортен пикник, представления на куклен театър от България, училищен авторски спектакъл.

В Кипър има 10 български съботно-неделни училища.