Илияна Йотова: Полицейските акции не стигат до плащащите

Политика
20:26 - 17 Октомври 2024
741
Илияна Йотова: Полицейските акции не стигат до плащащите

Всеки ден има полицейски акции, задържат се хора, но за съжаление, те не стигат дотам, докъдето трябва - поръчителите и онези кръгове, които си плащат, за да бъдат избирани. Това заяви пред журналисти в Кюстендил вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА. Тя призова хората да отидат да гласуват на предстоящите избори на 27 октомври, за да се намали влиянието на купения и на корпоративния вот, както и политическите влияния.

Във връзка със служебния кабинет на Димитър Главчев Йотова коментира: "Това правителство е най-малкото правителство на президента.". Вицепрезидентът допълни: "Ако беше такова, сигурно щях да знам като ме питате за назначения."

В Кюстендил Илияна Йотова участва в кръгла маса под надслов "Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването", под патронажа на вицепрезидента.

По думите й за президентската институция няма разлика между българите на територията на страната ни и българските общности зад граница. "Смятам, че България, като страна член на Европейския съюз, е достатъчно силна, има достатъчно силни лостове в ръцете си, за да може да защити всяка една българска общност зад граница, особено в т.нар. исторически диаспори, които, за съжаление и днес, в 21 век, една част от тях, са подложени поне на опити за асимилация", изтъкна Йотова

Вицепрезидентът каза още, че проблемите специално с българската общност в Сърбия са много стари - с българските учебници, с избягване на наименованието български език, шопския език. "Но винаги съм склонна да мисля, че недостатъчно правим, не сме достатъчно активни и в България", заяви вицепрезидентът.

"Проблемът за това кой и как отговаря за правата и интересите на нашите общности е стар и за съжаление при нас този въпрос е разхвърлян в няколко институции, въпреки опитите им за координиране помежду им", посочи още Йотова. Според нея има още много какво да се желае в това отношение специално от изпълнителната власт.