Илияна Йотова сръбна иракска ракийка на “Магията на Изтока”

Вицепрезидентът разгледа шарените сергии на Азиатския фестивал в Борисовата градина

Новини
14:00 - 15 Юни 2019
3168
Илияна Йотова сръбна иракска ракийка на “Магията на Изтока”

Вицепрезидентът Илияна Йотова опита азиатски деликатеси и даже сръбна иракска ракийка на фестивала “Магията на изтока”, видя зоркото око на Lupa.bg. Третото издание на азиатския фестивал “Магията на Изтока” се провежда на сцената “Лятна естрада” в Борисовата градина днес. 

Събитието се организира по инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още 15 дипломатически представителства – Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Иран, Ирак, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония.

С богата програма от театрални, музикални, танцови и кулинарни изпълнения, бойни демонстрации и традиционни игри и умения, събитието се обявява и в подкрепа на деца и семейства в риск от раздяла, кауза на фондация „За нашите деца“, партньор в благотворителната акция на фестивала за втора поредна година.

Цветната и богата програма на фестивала „Магията на Изтока“ предлага срещи с митични същества и древни герои от всички кътчета на Азия. Датиращият от преди над 500 години зрелищен индийски танц „Катакали“ ще бъде показан на българска публика за първи път; митът за доброто и злото, коренящ се в балийската митология ще бъде представен на сцена в гигантски костюм-кукла от посолство на Индонезия; модно ревю от Виетнам; фолклорни перкусии от Корея; бойни демонстрации по Кендо, Айкидо, Таекуондо и „тайландският бокс“ Муай Тай ще очароват посетителите на фестивала.

Ароматни и екзотични кулинарни изкушения очакват посетителите в Борисовата градина в съботния ден. Традиционен печен хляб от Ирак, стриийт фууд от Япония, разнообразие от корейски специалитети, индонезийски нудли, тайландски сладки, суши, индийска веганска храна, палестински хляб и още много предложения за любителите на азиатската кухня.

За най-малките и за всички изкушени да опознаят магичната азиатска култура отблизо са предложени и безплатни ателиета по индонезийското изкуство батик - рисуване с восък върху плат; направата на декорации и бижута в техниката Pixel art, картички и книгоразделители в японската техника Кири-е, традиционни японски късмети - Омамори и бродирани топки Темари, организирани от клуб Накама. 

Желаещите ще могат да научат умели китайски техники за рязане на хартия, да пробват калиграфия или да играят традиционни корейски игри. Извън настолните занимания всеки желаещ може да се включи и в уроци по к-поп, по индонезийски танци, да участва в йога флаш моб, посветен на Международния ден на йогата 16.06, да се научат да свирят на музикален инструмент от бамбук или пък да пробват тайланския спорт Сепак Такро.

Снимки: Светломир Стоянов