Илияна Йотова: Уговорено ли е да няма дискусия по декларацията на ПП?

Защо депутатите на Кирил Петков не бяха в зала при гласуването?, пита вицепрезидентът

Политика
18:48 - 07 Януари 2023
5404
Илияна Йотова: Уговорено ли е да няма дискусия по декларацията на ПП?

Вицепрезидентът Илияна Йотова е била изненадата, че в НС не е имало дискусия по предложената от ПП декларация, преди да бъде отхвърлена.  

„Това е грешка, защото в тези четири рамкови приоритета имаше много неща, за които беше важно да чуем какви са позициите на различните парламентарни групи. В мен остана впечатлението, че има договорка да няма такава дискусия”, каза Йотова в предаването „Офанзива”.

„Необяснимо за мен е как парламентарната група, която е излъчила кандидат за министър-председател, която инициира и предлага тази декларация, не е осигурила всички свои народни представители в зала. Как да си го обясним това? Защото не са заинтересовани, не приемат текста или предварително е решено, че декларацията е направена така, че да не успее и да не бъде гласувана с мнозинство? Това води до извода, че ПП не искат правителство в това НС и се готвят за избори”, коментира Йотова.

Запитана дали ПП са в изолация, Йотова каза: „Те са в изолация след изборите и това е видно с просто око. Горе-долу същото важи и за първата политическа сила. Когато беше предложен кабинетът на Габровски, като че ли имаше повече очаквания, че това правителство може да бъде гласувано. Сега нямаше такава илюзия”, коментира вицепрезидентът.

Тя е категорична, че е по-добре да има редовен кабинет.

„Чувам сигнали напоследък, които най-вероятно почиват на някакви предварителни консултации. Самият факт, че „Да, България” не изключва вариант да се работи с ГЕРБ, както и с ДПС, очевидно има някакви разговори в тази насока”, каза Йотова.

„България има нужда от стабилно мнозинство и правителство, за да се решат изключително важни въпроси”, повтори вицепрезидентът. Тя не каза на кого ще бъде даден третият мандат.