Илияна Йотова за побоя в Скопие: Това е част от съзнателна политика на РСМ към българите

В Северна Македония има сили, които искат да възпрепятстват вписването на нашите братя в Конституцията, смята вицепрезидентът

Политика
18:26 - 28 Юли 2023
2359
Илияна Йотова за побоя в Скопие: Това е част от съзнателна политика на РСМ към българите

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред Би Ти Ви побоя на български граждани преди мача между „Шкупи“ и „Левски“ в Скопие.

„Това е част от съзнателна политика на Северна Македония към български граждани, независимо дали те живеят на територията на тази страна, или идват от България. За мен е необяснимо защо вече втори ден под никаква форма не реагира външното ни министерство“, каза тя.

Според вицепрезидента има различни начини, по които това може да се направи.

"Най-малкото е да се извика посланикът на България в Скопие, за да знаем информацията от първа ръка. Да зададем нашите въпроси към РСМ, към правителството, към министър-председателя“, смята Йотова.

Според нея в Северна Македония има сили, които искат да възпрепятстват вписването на българите в Конституцията на РСМ.

"Бих излязла на дебат с всички тези, които смятат, че 3 март е датата, която поляризира българското общество. Не съм съгласна с това“, каза вицепрезидентът по повод идеята 24 май да замени Деня на Освобождението.

Тя допълни, че духът на знанието трябва да бъде защитен по друг начин: „Да изпълним със съдържание датата 24 май, да се преборим така че тя да бъде позната на всички онези, които са получили книжовността, а не в някои страни това да приключва с момента, в който приключва делото на Кирил и Методий“, добави Йотова.