Илияна Йотова заминава на посещение в Косово

Визитата е по покана на президента Вьоса Османи

Свят
08:07 - 17 Февруари 2023
1544
Илияна Йотова заминава на посещение в Косово

Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава на посещение в Косово, където ще разговаря с президента Вьоса Османи, с представители на местната власт и на българската общност.

Визитата на вицепрезидента Илияна Йотова е по покана на президента Вьоса Османи и е по повод 15-годишнината от независимостта на Косово, обявена на 17 февруари 2008 година. Месец по-късно независимостта бе призната и от България.

София и Прищина развиват сътрудничество в редица сфери, сред които евроинтеграцията, енергийната сигурност и свързаността. Работи се и за активизиране на контактите между бизнеса.

В рамките на посещението си вицепрезидентът Илияна Йотова ще разговаря и с представителите на българската общност, които все още очакват решението на местните власти за признаване на българско национално малцинство в Република Косово. Искане, което беше отправено през май 2018 година от организацията "Обединени българи в Косово".

В началото на тази година то беше внесено повторно в косовския парламент, поради липсата на отговор от страна на властите в Прищина.

Българската общност в Косово наброява около 15 хиляди души, живеещи в общините Драгаш, Призрен, Ораховац и Щръбце.