Илияна Йотова зове: Ваксина първо за лекарите

Политика
19:32 - 29 Октомври 2020
1383
Илияна Йотова зове: Ваксина първо за лекарите

Днес ще се проведе онлайн Европейски съвет, посветен изцяло на необходимостта от координирани мерки за борба с пандемията. Очаква се за първи път конкретно да се говори за ваксините и готовността за ваксиниране на европейските граждани. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в профила си във фейсбук.

"Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че в най-оптимистичния вариант първите доставки на ваксината срещу Ковид-19 ще бъдат между 20 и 50 млн. месечно за целия съюз. Въпросът ще бъде сложен на масата - как ще бъдат разпределени ваксините, кои държави и кои групи граждани трябва да бъдат приоритет? Не познавам предварително българската позиция, но категорично не трябва да допускаме двойни стандарти. Животът на един гражданин от една държава членка не струва по-малко или повече от живота на гражданин от друга държава членка.

Що се отнася до вътрешните критерии, сред първите ваксинирани трябва да са лекарите и медицинските служители. Проблемът с тях става катастрофален.
България трябва да настоява да се въведат поне бързи тестове на въздушните и сухопътни граници на страните. Аргументът ни е още по-силен като държава, външна граница на ЕС", написа още тя.