Илко Семерджиев : България е на първо място в Европа по доплащания за лекарства

Актуални новини
13:27 - 03 Февруари 2020
2346
Илко Семерджиев: България е на първо място в Европа по доплащания за лекарства

В Европа нашият фарма-сектор е класиран на първо място по доплащания за лекарства в размер почти 6 пъти по-висок от средния за целия ЕС (средно 5.5% в ЕС спрямо 32.7% в България).

Това пише на своя фейсбук профил бившият здравен министър Илко Семерджиев. 

Измерени като дял от общите разходи, разходите на България за лекарствени продукти са най-високите в ЕС (над 40%), въпреки че в абсолютно изражение (567 евро на човек) са едва малко по-високи от средните за ЕС (522 евро), обяснява д-р Семерджиев. И продължава с разясненията: 

Само за сравнение следва да отбележа, че през 2017 г. средния БВП на глава от населението на ЕС е 30 000 (Паритетът на покупателната способност ППС в евро) за 511.8 млн. европейци общо, а в България е едва 14 800 (ППС в евро) за 7 млн. население, т.е. по разходи за лекарства (567 евро на глава от населението ППС) излиза, че сме над средното равнище в ЕС докато по общи разходи за здравеопазване (1 311 евро на глава от населението ППС) сме на опашката.

Тук му е мястото да кажа, че този корпоративен фарма-сектор у нас нарича себе си „етичен“, но явно предпочита да се крие зад гърба на медицинския и денталния сектор вкл. и зад гърба на аптекарите като в публичното пространство обобщаващо се тиражира неистината, че доплащаме най-много за здравеопазване вместо истината, че доплащаме най-много за лекарства.

В много други сектори дежурният имагинерен виновник е държавата (предвид големия оборот на министри, което разпределя отговорността между много хора), но специално в здравеопазването отговорният за тези процеси е основно един защото е участвал в управлението постоянно и с ключова роля през последните над 25 години. Това е настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, който освен че беше в ръководството на НЗОК още от създаването ѝ през 1999 г. та чак до 2017 г. (с малки прекъсвания), беше и зам.-министър на финансите, моделиращ бюджетите както на НЗОК, така и на държавата (вкл. на МЗ).