Илон Мъск чипира маймуна

Животното играе пинг-понг

Мистика
11:12 - 16 Април 2021
4097
Илон Мъск чипира маймуна

Експерти от компаниите на Илон Мъск за първи път ясно демонстрират успеха на своя проект. Компанията публикува кратко видео, демонстриращо възможностите, които маймуната Пейдж е придобила след имплантиране на чип в мозъка.

Целта на разработчиците е да създадат миниатюрен чип, който да позволи на хората с увреждания да използват електронни устройства. По-специално, човек с парализа ще може да контролира компютър или смартфон почти със силата на мисълта.

В началото маймуната Пейдж използва джойстика, за да премести курсора по дисплея. Като награда за нейната „упорита работа“ тя получава смути от банан. В тази проста процедура невронните данни от мозъка й се предават на компютър по безжична мрежа. След това получената информация се обработва чрез алгоритъм за декодиране, който симулира връзката между повтарящата се последователност на невронната активност и движенията, извършвани от маймуната.

След като алгоритъмът за декодиране на чипа е напълно калибриран, специалистите изключват джойстика и включват играта пинг-понг. Въпреки факта, че манипулаторът е изключен, маймуната никога не пропуска топката, тъй като несъзнателно контролира курсора чрез своята нервна активност.

Самият Мъск изрази в социалните мрежи задоволството си от успеха с Пейдж, след като миналата година неговите специалисти успяват само да регистрират промени в мозъчната активност на прасета с имплантиран чип. Все пак разработчиците уточняват, че парализираният човек няма да може да управлява джойстика. Той обаче не се нуждае от това, тъй като за обучение на алгоритъма ще бъде достатъчно само ясно да прави съответното движение.