Илон Мъск : ЕС ми предложи "тайна сделка " за цензура

Междувременно социалната мрежа може да бъде глобена от ЕС с до 6% от глобалния ѝ оборот

Новини
21:32 - 15 Юли 2024
2572
Илон Мъск: ЕС ми предложи "тайна сделка" за цензура

Илон Мъск нападна Европейската комисия, заявявайки че тя е поискала социалната му мрежа да въведе "тайна цензура".

"Европейската комисия предложи на X незаконна сделка: ако ние тайно цензурираме реч, те няма да ни глобят", публикува милиардерът и технологичен магнат в X. "Другите платформи приеха тази сделка. X не го направи".

Европейската комисия поискала социалната мрежа да наеме екип от хора в ЕС, които едностранно да наблюдават премахването на "дезинформация" в платформата.

Острите думи на Мъск бяха провокирани и от по-ранна публикация от Маргрете Вестагер, напускащия изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по конкуренцията, пише Euronews.

Според нея синята отметка на Х е станала измамна, а така всеки може да си играе с доверието на потребителите. Вестагер обвини социалната мрежа и в липса на прозрачност.

Европейската комисия обяви в петък, че платформата за социални медии на Мъск, известна преди като Twitter, е нарушила елементи на Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA).

DSA, набор от всеобхватни разпоредби, който държи платформите - включително Facebook, YouTube и други - отговорни за защитата на европейските потребители и премахването на вредно съдържание и дезинформация.

Мъск преди е изразявал скептичността си относно изменчивостта на термина "дезинформация". Този път той се закани за "публична битка в съда, за да могат хората в Европа да знаят истината".