Илон Мъск пак най-богат в света, спечели $ 60 милиарда само за година

Състоянието му е $ 251 милиарда, никога в световната история не е имало толкова богат човек

Новини
17:35 - 28 Септември 2022
1814
Илон Мъск пак най-богат в света, спечели $ 60 милиарда само за година

Милиардерът Илон Мъск отново оглави списъка на сп. "Форбс" с 400-те най-богати хора в САЩ, като значително изпревари втория по богатство човек в страната.

Списанието оценява нетното състояние на Мъск на повече от 251 млрд. долара, което далеч надхвърля втория в класацията - основателя на "Амазон" Джеф Безос. Според "Форбс", бившият главен изпълнителен директор на "Амазон" притежава приблизително 151 млрд. долара.

Състоянието на Илон Мъск е с 60.5 млрд. долара повече, отколкото през 2021 г., когато светът започна да излиза от пандемията от коронавирус, и е нов рекорд за класацията на "Форбс". Никога в нея не е имало човек, който да притежава толкова голямо лично богатство. На практика, през всеки един ден на миналата година, Илон Мъск е печелил по над 165 милиона долара!

По-голямата част от богатството на Мъск идва от автомобилния производител "Tesla" - компанията, която той съосновава и продължава да управлява. Мъск притежава около една четвърт от компанията, а голяма част от останалото му нетно състояние се дължи на компанията за космически изследвания SpaceX, чиято стойност се е увеличила четирикратно през последните 3години, според данните на "Форбс".

След като изпадна от списъка през 2021 г., бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново се появи тази година на 343-то място с нетно състояние, оценявано на 3,2 млрд. долара. Тръмп е подкрепен от наскоро стартиралата си медийна и технологична група Trump Media and Technology Group и нейния основен конкурент в "Туитър"- "Truth Social".