Има 3 щама на коронавируса

Най-близо до нас е тип С

Здраве
12:20 - 11 Април 2020, Обновена на: 12:20 - 11 Април 2020
4399
Има 3 щама на коронавируса

В света се разпространяват три типа от смъртоносния коронавирус, установиха учени от Университета в Кеймбридж. Те съставиха карта на генетичната история на инфекцията от декември 2019 до март 2020 г., съобщава в. “Дейли мейл”.

Анализът на щамовете показва, че тип А - първоначалният вирус, който се е предал на хората от прилепите посредством люспестия бозайник панголин, не е бил най-разпространеният в Китай. Епицентърът на пандемията - град Ухан, е бил поразен основно от тип B, който се е разпространил в навечерието на Коледа, пише 24 часа.

Резултатите показали, че тип А се среща основно в САЩ и Австралия. Две трети от изследваните американски проби принадлежат на тип А, но инфектираните пациенти са основно от Западния бряг, а не от Ню Йорк - най-засегнатия американски щат.

Д-р Питър Форстър и екипът му установили, че във Великобритания се разпространява основно тип В - в три четвърти от образците бил открит този щам.

В Швейцария, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия също доминира тип В, докато в Испания е тип А. Третият щам - тип С, е произлязъл от тип В и е дошъл в Европа от Сингапур. Той се среща и в Италия - най-близката до нас изследвана страна. Учените са на мнение, че COVID-19 постоянно мутира, за да преодолее устойчивостта на имунната система на различните човешки популации. 

Мащабите на изследването засега са твърде малки, за да се правят твърди изводи, посочват учените. Те са имали проби само от 160 пациенти от цял свят. Адаптирани са методи, използвани за проследяване на доисторическата миграция на древните народи. Изводите са обновени с включването на още 1000 случая на коронавирус до края на март, за да може картината да е по-ясна. При първоначалното изследване се е предполагало, че в Европа е най-разпространен тип С, но впоследствие се оказало, че е по-скоро тип В.

По думите на д-р Форстър тип А първоначално е мутирал в тип В в Китай, но тип С - “дъщерният щам” на тип В, е възникнал извън неговите граници. Учените още не знаят как тип В е изтласкал встрани своя предшественик и е станал по-разпространен в Китай. Установено е обаче, че тип В се чувства много комфортно в имунната система на жителите на Ухан, но на други места по света мутира бързо. Така щамът се е приспособил, за да оцелее и сред други групи население, като жителите на Запада.