Има ли дискриминация и расизъм в холандската полиция

Документален филм предизвика обществен дебат в цялата страна

Новини
12:59 - 27 Май 2022
2635
Има ли дискриминация и расизъм в холандската полиция

Документален филм за дискриминацията в нидерландската полиция разпали дискусия за расизма в страната. Много полицейски служители и граждани се надяват най-накрая да се стигне до промяна, предаде Асошиейтед прес.

„Синьото семейство“ разглежда темата за тормоза и страха в националните полицейски сили. В понеделник филмът беше излъчен за първи път по нидерландската телевизия, като премиерата беше насрочена в седмицата, в която се навършват две години от години от убийството на Джордж Флойд от полицията в американския щат Минесота. 

Ръководството на полицията получи възможност да гледа филма по-рано и обеща да предприеме действия. 

Филмът е за живота на родения в холандската колония Суринам Перис Конрад, който пристига в Нидерландия на 4 години и от малък мечтае да стане полицай. Тъмнокожият Конрад прекарва 26 години в редовете на полицията и разказва за дискриминацията, с която се е сблъсквал още докато учел в полицейската академия. 

„Личните истории болезнено ясно разкриват колко голямо е влиянието на расизма и колко дълго продължава то“, коментира полицейският началник Хенк ван Есен. „Всички ние има какво да направим; не само ръководителите, а всичките 65 000 колеги“, допълни той.

Тази седмица нидерландският парламент с голямо мнозинство взе решение за по-строг контрол над полицейските началници. Поводът бяха самоубийствата на трима полицаи през последните години, които са се оплаквали от дискриминация. 

Миналата година нидерландски вестник публикува скрийншотове от чат група на полицаи, които си разменят расистки шеги и публикуват обиди във връзка с убийства на хора, които не са с бял цвят на кожата. „Един турчин по-малко“, пише служител на реда от групата по повод жестоко убийство на 16-годишно момиче, застреляно пред гимназията от бившия си приятел.