Има ли опасност радиация да изтече от най-голямата АЕЦ в Европа?

ЕС разкритикува военните атаки на Русия в района на Запорожката атомна централа в Украйна и ги окачестви като безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност

Актуални новини
09:50 - 07 Август 2022
6194
Има ли опасност радиация да изтече от най-голямата АЕЦ в Европа?

Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължи да расте вчера, предаде ДПА. 

Рискът от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на централата, която се намира под контрола на руските сили, стана причина за сериозни притеснения.

"Запорожката АЕЦ функционира при риск от нарушаване на радиационните норми и на нормите за пожарна безопасност", заяви украинският ядрен регулатор "Енергоатом".

"Енерготам съобщи вчера, че един от реакторите в Запорожката АЕЦ е бил спрян, след като близо до централата бяха нанесени удари, за които Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес.

"В резултат на атаката срещу Запорожката АЕЦ се задейства системата за аварийна защита на един от трите действащи реактора, който се изключи", съобщи "Енергоатом" в съобщение в Телеграм.

Според компанията нанесените удари а причинили "значителни повреди" на азотно-кислородна станция и "спомагателна сграда". "Все още съществува риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, а рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отново отправи призив да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип в атомната централа, а ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разкритикува "военните действия на Русия в района на Запорожката АЕЦ" и ги окачестви като "сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност".