Има ли SEX след 60?

Сексуалният живот става по-ярък и приятен с годините

Здраве
14:20 - 05 Юли 2024
6023
Има ли SEX след 60?

Смята се, че сексът в напреднала възраст е невъзможен, тъй като това било период на платонични отношения, гледане на телевизия, грижа за внуците или работа на вилата. Но медицинската статистика показва по-различно поведение на хората, прекрачили възрастта 60 години. Интимни отношения с пълноценни сексуални контакти са възможни след 60, даже след 70 и 80 години. 

Активен полов живот се наблюдава при 50% от мъжете във Великобритания над 70 години. В САЩ по данни от медицински изследвания възрастните американци не се ограничават от сексуални отношения. В нашите географски ширини този процент е в пъти-по-нисък. В напреднала възраст ласките и вниманието от страна на партньора дори са по-необходими, отколкото в младостта. За възрастните те имат по-голямо значение, когато децата вече са пораснали, кариерата е приключила. А сексуалните отношения могат да оцветят света с нови краски.    

Сексуалните отношения на 70 години не може да се сравняват с младите години. Тялото на човека, както и неговите възгледи, се променят през годините. При жените от 45 до 55 години постепенно угасва детеродната функция. Вече не се изработват яйцеклетки, хормоналният фон се променя.

Сексуалният живот става по-ярък и приятен, защото могат да се отпуснат: вероятността от нежелана бременност се свежда до нулата. Запомнете: жена в климакс спокойно може да достига оргазми. Сексът облекчава многото неприятни прояви на менопаузата. За това спомага хормонът окситоцин, който се изработва по време на висшата наслада.

В мъжкия организъм също се случват възрастови изменения, въпреки че медицинската наука не говори, не класифицира климакс при мъжете. Те не губят способността за оплождане, но изработката на тестостерон се понижава. Не е задължително да се развива и потенция с възрастта. За възникване на еректилна дисфункция са виновни съвсем други фактори. Причините често са продължителните стресови състояния, хроничните заболявания, инфекциите. Най-предразположени към импотенция са мъже със захарен диабет, заболявания на сърцето и съдовете, неврологични патологии.