Има ли шашми при случайното разпределение на делата?

Софийската градска прокуратура разследва казуса

Новини
14:58 - 03 Април 2020
1742
Има ли шашми при случайното разпределение на делата?

Софийската градска прокуратура разследва има ли злоупотреби и ако да, от кого са извършени при случайното разпределение на делата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори, който установил, че централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система преди пет години от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, може да бъде обект на цялостна манипулация.

Докладът е получен във ВСС. След като като са се запознали с него, шестима от членовете на съвета - петима от съдийската колегия и един от прокурорската колегия са подали сигнал в прокуратурата.

Разпитани са вече и първите свидетели във връзка с делото. Одитният доклад е констатирал, че неоторизирано лице, стига да има електронен подпис и минимални компютърни познания, би могъл да проникне в системата и да извърши разпределение на дело.

Говорителят на главния прокурор каза, че човек с достъп до Районен съд - Враца е можело да разпределя дела в София, Велико Търново, на практика във всички градове. Освен това IT специалистите не са съдействали при одита, което е наложило тази сутрин прокурор от СГП да отиде във ВСС да получи достъп до данните.

Сийка Милева обяви, че ЕК ще бъде държана в течение на разследванието, тъй като фактите са изключително сериозни и на изпитание е подложено доверието на цялата съдебна система.