Има ли живот на Уран ?

27 спътника изследват планетата

Мистика
17:31 - 10 Януари 2021
5570
Има ли живот на Уран?

Учените, ръководени от Бенджамин Вайс, планетарен учен от Масачузетския технологичен институт, вярват, че луните на Уран имат солена вода, което означава, че там е възможно присъствието на форми на живот. Това са заключенията, до които са стигнали астрономите, изследващи Слънчевата система с помощта на мощни телескопи, както и благодарение на данните, получени от космическия кораб Вояджър 2.

27 спътника се въртят около Уран, но повечето от изследователите се интересуват само от няколко от тях: Ариел, Титания, Оберон, Миранда и Умбриел. В процеса на изучаване на изображения, направени през 1986 г. от космическия кораб Вояджър 2, изследователите установяват, че всички тези пет спътника са съставени от равни части лед и скали и имат големи кратери. Това предполага наличието на вода в недрата на небесните обекти.

Екипът от учени вярва, че тези пет спътника съдържат солена вода, която може да е дом на живи организми. Напълно възможно е организмите там да се различават от сухоземните форми на живот. Освен това изследователите определят силата на гравитацията на Уран, засягаща неговите спътници. Ако върху тях наистина има солена вода, а не само лед, тогава в нея трябва да възниква електрическа енергия.
Учените са планирали първата безпилотна мисия до планетата Уран за 2042 година. Това ще позволи на учените да получат повече информация за планетата и нейните спътници. Дори и най-мощните телескопи не позволяват еднозначен отговор на въпроса за наличието на извънземен живот и учените могат да изложат само различни хипотези. Изпращането на изследователски сонди до Уран би било най-добрият начин да се получи отговор на този въпрос.