ИМА СИ ХАС: БХК осъди атаката на ултрасите срещу МОЧА

Актуални новини
13:27 - 21 Август 2023
873
ИМА СИ ХАС: БХК осъди атаката на ултрасите срещу МОЧА

Българският хелзинкски комитет остро осъжда нападението над демонстранти пред Паметника на Съветската армия от страна на лица, носещи отличителни символи на агитката на ФК „Левски“, за което бе съобщено в петък и при което пострадаха най-малко двама души. Полицията съобщи за четирима задържани във връзка с деянието, но до момента от прокуратурата няма оповестена информация за образувано наказателно производство. 

Тази проява е поредната от серия изяви на футболното хулиганство в България и демонстрира антидемократична идеология. Подобно насилие, насочено срещу хора от етнически малцинства, мигранти, ЛГБТИ общността, правозащитници, както и леви активисти, е добре документирано и известно на властите от години. Решителни мерки срещу него обаче липсват, смятат от организацията на Красимир Кънев. 

Несъмнено публичните критики и исканията за премахване на един отявлено тоталитарен символ, какъвто е Паметникът на Съветската армия, са напълно легитимни. Незаконното насилие над хора, участващи чрез мирно събиране в дебатите за съдбата на паметника обаче, е нетърпимо. Такова насилие осъществява състава на престъпление от общ характер и трябва да се разследва навременно и енергично, пишат в специална позиция от БХК.