Имаме ли нужда от добавки витамин D през лятото?

С настъпването на лятото вероятно прекарвате повече време на слънце, което подпомага естественото производство на витамин D. Но достатъчно ли е това, за да се откажете от дневния прием на добавки през топлите месеци?
Повечето експерти отговарят с „не“ – все още трябва да приемате т.нар. „слънчев витамин“, предаде Health.
Има редица причини, поради които може да не получавате достатъчно витамин D, дори при слънчево време. Сред тях са живот в северни географски ширини, използване на слънцезащитен крем, прекарване на по-голямата част от деня на закрито, възраст над 65 години и по-тъмен тен на кожата.
Фармацевтът и специалист по гериатрия д-р Хедва Баренхолц Леви обяснява пред Health, че въпреки способността на тялото да синтезира витамин D при директно излагане на слънчева светлина, това често не е достатъчно, за да компенсира дефицита, натрупан през зимата.
На синтеза на витамин D влияят редица фактори, включително пигментацията на кожата, възрастта, часовете на престой на открито, диета с ниско съдържание на храни, богати на витамин D, както и някои медикаменти, които възпрепятстват неговото усвояване.
Единственият сигурен начин да разберете дали имате нужда от витамин D през лятото е чрез кръвен тест.
Според д-р Брина Конър, специалист по фамилна медицина и регенеративна медицина, за да получите достатъчно витамин D, трябва да излагате лицето, ръцете или краката си на директно слънце между 10 и 30 минути няколко пъти седмично. Ако живеете на север или имате по-тъмна кожа, може да се наложи по-продължително излагане на слънце.
„Продължителното излагане на слънце обаче крие рискове за здравето – като изгаряния и повишен риск от рак на кожата“, подчертава д-р Конър.
UV-B лъчението се преобразува в кожата във витамин D3 – активната форма на витамина. Д-р Леви посочва, че при редовно излагане на слънце няколко пъти седмично тялото може да получи около 80% от необходимата дневна доза витамин D.
Но ако сте над 65 години, имате по-тъмна кожа или използвате слънцезащита, естественият синтез на витамина е значително ограничен.
Според диетолога Джен Ернандес, препоръчителната дневна доза витамин D е 15 микрограма (600 международни единици – IU) за възрастни между 19 и 70 години и 20 микрограма (800 IU) за хора над 70 години. Дозировката и честотата на прием на добавки трябва да бъдат определени от медицински специалист въз основа на резултати от кръвни изследвания.
Витамин D се съдържа в ограничен брой храни. Сред естествените източници са мазни риби като пъстърва и сьомга, както и гъби, третирани с UV светлина. Обогатени храни като мляко, сокове и зърнени закуски също могат да съдържат добавен витамин D.
Други източници включват рибено масло от черен дроб на треска, сардини, яйца, телешки черен дроб, консервиран тон, сирене чедър и растителни млека като соево, бадемово и овесено.
Въпреки че е рядко, приемът на прекалено големи количества витамин D чрез добавки може да доведе до токсичност, тъй като тялото не изхвърля излишното количество. Това може да доведе до високи нива на калций в кръвта, бъбречна недостатъчност, сърдечни аритмии и дори смърт.
Признаците на токсичност включват загуба на апетит, гадене, повръщане, мускулна слабост, болки, дехидратация, бъбречни камъни и промени в настроението.
В обобщение, макар че тялото ви може да произвежда достатъчно витамин D през лятото, много хора навлизат в сезона с дефицит, особено ако са над 65 години, имат по-тъмна кожа, живеят на север или използват слънцезащита. За да определите дали и колко витамин D трябва да приемате, консултирайте се с медицински специалист, който може да направи изследвания и да препоръча подходящата доза.