Имате кръвно налягане? Ето с кои храни да го регулирате!

Здраве
14:13 - 06 Септември 2024
2922
Имате кръвно налягане? Ето с кои храни да го регулирате!

Имате ли проблеми с високото кръвно налягане? А може би просто търсите начини да бъдете активни по отношение на здравето на сърцето си. Тогава това упътване е за вас! Храната, която избираме всеки ден, оказва силно влияние върху цялостното ни благосъстояние и кръвното налягане не е изключение. Неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до сериозни рискове за здравето като инсулт, инфаркт и дори смърт.

Има обаче и добри новини! Можете да поемете отговорност за здравето си чрез хранителния си режим. В този списък фигурират 10 храни, които можете да включите в диетата си, за да намалите кръвното налягане и да поддържате сърцето си щастливо - от плодове до зеленчуци и др.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са пълни с витамини, минерали и растителни съединения, които поддържат сърцето ви здраво, като намаляват високото кръвно налягане. Някои цитрусови плодове обаче могат да повлияят на лекарствата за намаляване на кръвното налягане, затова се консултирайте с лекар, преди да ги добавите към диетата си. 

Сьомга и други мастни риби

Мазните риби, като сьомгата, са отличен източник на омега-3 мазнини, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане чрез понижаване на възпалението. Според едно проучване трябва да консумирате два до три грама омега-3 мазнини дневно или около 3,5 унции сьомга, за да усетите ползите.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак и швейцарски манголд съдържат калий и магнезий, които поддържат оптимални нива на кръвното налягане. Спанакът, в частност, е с високо съдържание на растително съединение, известно като нитрат, което може да понижи кръвното налягане.

Ядки и семена

Ядките и семената, като тиквени семки, семена от чиа, шамфъстък и бадеми, са концентриран източник на фибри и аргинин, които са важни за контрола на кръвното налягане.

Бобови растения

Бобовите растения, като леща, боб и грах, са богати на магнезий и калий - хранителни вещества, които помагат за регулиране на кръвното налягане. Добавяйте бобови култури към всяко основно ястие и направете активна стъпка към понижаване на високото си кръвно налягане.

Горски плодове

Плодовете съдържат антоцианини, които могат да повишат нивата на азотен оксид в кръвта и да намалят производството на молекули, които ограничават притока на кръв. Някои от най-популярните горски плодове са боровинки, малини, ягоди и касис. 

Амарант

Амарантът е пълнозърнесто зърно, подобно на киноата, което е с особено високо съдържание на магнезий. Доказано е, че консумацията на пълнозърнести храни като амарант намалява вероятността от поява на високо кръвно налягане.

Зехтин

Зехтинът може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания. Зехтинът е богат на омега-9 и антиоксидантни полифеноли, които могат да бъдат полезни при диета, целяща понижаване на кръвното налягане. Капнете го върху обикновена салата или го използвайте за задушаване на зеленчуци в тиган.

Моркови

Морковите са богати на съединения на растителна основа, които помагат за здравословни процеси, като например регулиране на кръвното налягане. Едно проучване дори показва, че вероятността от високо кръвно налягане намалява с 10% на всеки 100 грама (около 1 чаша настъргани моркови), консумирани дневно. 

Яйца

Яйцата са богата на хранителни вещества храна, която може да помогне за регулиране на кръвното налягане. Според проучвания консумацията на яйца се свързва с намален риск от хипертония. Препоръчителната консумация на яйца е до три на ден.