Имате (ли) 4 причини за смяна – електрически срещу ДВГ автомобил

През ключалката
12:58 - 29 Ноември 2021 (обновена)
3015
Имате (ли) 4 причини за смяна – електрически срещу ДВГ автомобил

Електромобилите погребват любимия, стар дизеляк? Не и в България! Да, мнозина подкрепят точно това мнение, а то безспорно има своите основания на родна територия.

Или поне, докато Илон Мъск не отвори представителство на своята легендарна Tesla, надали колите му ще задръстят улиците на страната ни. За разлика от Румъния, ние не можем да се похвалим с офис на щатската компания, нито прогнозите вещаят подобни продажби, като при съседите, които само за първите шест месеца са изтъргували близо 2000 автомобила.

Днес темата е повече от актуална за собствениците у нас, особено след новината за евентуалния евро бонус от около 12 хиляди лева.

Свикналите да управляват предимно бензинови и ДВГ возила със стандартни параметри, оборудване и цени на акумулатори, се влияят основно от бюджета, с който разполагат. Субсидията няма да натежи везните при тях. Други пък не са привърженици на теорията за „зелената“ алтернатива и по-скоро смятат, че електрическите коли не са щадящи за природата.

На другата крайност са мотивите на онези, които се опитват да ни убедят в наложителната промяна:

1. Предстоящи забрани

Европейската комисия ще създава все по-големи усложнения за автомобилните производители. След малко повече от 10 години те ще бъдат принудени да внедрят заместители с нулеви вредни емисии.

Това включва и изискване за откриване на нови зарядни станции, като планът им е до 2030 г. те да бъдат 3,5 млн., а през 2050 г. да достигнат 16,3 млн. 

2. Бързозареждащи се батерии

Иновацията вече се разработва от израелски стартъпи. Вероятно устройствата, които ще могат да се зареждат в рамките на 5 минути, ще бъдат пуснати в производство през 2024 г.

Фантастика, напразни надежди или реалност – предстои да разберем, но е факт, че фирмите инвестират милиарди в областта на устойчивата мобилност и транспорта.

3. Жилищни сгради, адаптирани за електромобилността 

Може би бъдещето изглежда по този начин, а жилищните сгради ще се строят така, че да се осигурят условия за развитието на зарядната инфраструктура. В идеалния вариант електромобилите трябва да получават енергия в близост до дома на собствениците си.

Жалко, че и в най-смелите си мечти, трудно можем да си представим тази картина да се реализира на практика скоро в България.

4. Все по-достъпна цена

Уви, стойността на инвестицията също си остава в сферата на пожеланията – да става все по-достъпна и изгодна за потребителите. Експертите са на мнение, че това е неизбежно и може би са прави, а съфинансирането от страна на ЕС при електрификацията на транспорта ще спомогне ударно за трансформацията.

Батериите се рециклират почти напълно, горивото не – това е водещ довод в тезата на защитниците на електромобилите.

Независимо от вида на автомобила, който на този етап притежавате, през зимния сезон се доверете на опитен партньор при покупката на акумулатори – посетете Dikar.bg и разгледайте актуалните оферти.