Имате присъда над 1 година? Забравете за Великобритания!

Новите правила ще влязат в сила от 1 януари

Актуални новини
18:59 - 22 Октомври 2020
3826
Имате присъда над 1 година? Забравете за Великобритания!

Великобритания ще въведе нови правила, с които ще забрани влизането на нейна територия на криминално проявени граждани на ЕС с присъди над една година затвор, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Новите правила ще влязат в сила от 1 януари, когато се прекратява свободното движение на хора поради окончателното излизане на Великобритания от ЕС след изтичането на 31 декември на преходния период.

Британското правителство съобщи днес, че промяната в правилата отговаря на желанието му да въведе след Брекзит по-строга и по-справедлива миграционна система, при която европейските граждани ще са подложени на същия режим като гражданите на страни извън ЕС. Законопроектът ще бъде внесен в парламента по-късно днес.

"Твърде дълго правилата на ЕС ни задължаваха да допускаме до улиците си опасни чуждестранни престъпници, които злоупотребяват с нашите ценности и застрашават нашия начин на живот", заяви вътрешната министърка Прити Пател. "Великобритания ще стане по-безопасна благодарение на по-строгия и по-справедлив граничен контрол, при който всички чуждестранни граждани ще се подлагат на едни и същи правила по отношение на престъпността независимо от гражданството им", добави тя.

Новият закон не се отнася до вече установили се във Великобритания чужди граждани, получили разрешително за пребиваване. В някои случаи може да се откаже влизане в страната и на лица с присъди под една година затвор или закононарушители без присъди с лишаване от свобода.