Името и делото на Иван Михайлов взривиха македонисткото единство в РС Македония

Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ имало разлика между Иван /Ванчо/ Михайлов и Цар Борис Трети и поради тази причина не е поискал закриването на българския клуб в Битоля, който носи името на Иван Михайлов

Актуални новини
17:16 - 12 Ноември 2022
4764
Името и делото на Иван Михайлов взривиха македонисткото единство в РС Македония

Изявлението на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в РС Македония Християн Мицкоски, че неговата партия не трябва да се разграничава от делото на Иван Михайлов предизвика нови спорове между управляващи и опозиция в западната ни съседка, пише БГНЕС.

"Аз не съм длъжен да се съгласявам с това, което са правили в определен исторически период предишните лидери на организацията, както това може да стане след няколко десетилетия, когато някой може да се разграничава от днешното ВМРО-ДПМНЕ. Това не означава, че ние сме съгласни с тези политики, но това е наследството, което ВМРО-ДПМНЕ приема и това трябва да се зачита. Ние сме партия за македонско национално единство. Не сме длъжни да се съгласяваме с политиките на предходните ни лидери. Поради тази причина казвам да се обърнем към съвремеността и бъдещето", каза Мицкоски пред местната телевизия Канал 5. Според него имало разлика между Иван /Ванчо/ Михайлов и Цар Борис Трети, и поради тази причина не е поискал закриването на българския клуб в Битоля, който носи името на Иван Михайлов.

"Ванчо Михайлов е ръководител на организацията в определен исторически период. Цар Борис обаче е ръководил държава, която е сътрудничела на нацистите по време на Втората Световна война и е заповядала да бъдат изпратени над 7200 македонски граждани от еврейски произход в концлагера Треблинка. Има разлика между единия и другия", каза още Мицкоски.

Това изявление предизвика реакция на управляващата партия на премиера Димитър Ковачевски - Социалдемократически съюз /СДСМ/. "Мицкоски потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ е идеологически поклонник на привържениците на Третия Райх. Мицкоски потвърди, че е лицемер - от една страна осъждаше откриването на клубове с имена на противоречиви исторически личности, а в същото време в ефира на национална телевизия публично заяви, че трябва да се зачита факта, че Ванчо Михайлов е част от миналото на ВМРО-ДПМНЕ", се казва в декларацията на СДСМ от днес.

На 14 октомври Комисията за защита от дискриминация обяви, че "българският клуб Иван Михайлов от Битоля дискриминира и обижда антифашистите от Народно-освободителната борба".

През последните месеци в РСМ бе организирана мощна антибългарска кампания по повод на двата български клуба - "Ванчо Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на свобода. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

"Кога Законът за сдруженията ще влезе в сила, зависи от това, кога ще бъде обнародван в държавния вестник на РС Македония. Със сигурност ще забрани клубовете, въпросът е дали ще наложи промяна на имената. На това не можем да отговорим, защото това ще бъде решение на всеки един от тези клубове. Те ще имат възможността или да сменят своите имена, или да търсят своите права по съдебен път. Българската държава ще ги подкрепи и в двата случая". Това заяви пред Агенция БГНЕС главният експерт във външно министерство Желязко Радуков по повод на последните законодателни промени в Скопие.