Имигрант от Индия с шанс да стане премиер на Великобритания

Риши Сунак получи най-много гласове на първия тур от изборите за нов лидер на консерваторите

Свят
21:03 - 13 Юли 2022
5251
Имигрант от Индия с шанс да стане премиер на Великобритания

Риши Сунак получи най-много гласове на произведения днес първи тур от изборите за нов лидер на британската Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Бившият министър на финансите бе подкрепен от 88 депутати консерватори. Сунак, чиято оставка помогна да се провокира бунтът, който принуди Джонсън да напусне поста миналата седмица, ще се опита да убеди консерваторите, че той е "сериозният" кандидат в надпреварата, която се води предимно в десния фланг на партията.

42-годишният Сунак води в залозите за наследник на поста на Борис Джонсън - има повече публично декларирани поддръжници от всеки друг кандидат. Но търпи критики за това, че беше в основата на увеличението на данъците в Обединеното кралство. Сунак е роден във Великобритания и е с индийски корени.

Пени Мордонт остана втора на първия тур на изборите за лидер на британските консерватори

На второ място остана държавната министърка за търговската политика Пени Мордонт с 67 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи подкрепата на 50 депутати.

От надпреварата отпаднаха двама от осмината кандидати - финансовият министър Надим Захауи и бившият член на кабинета Джереми Хънт - които не си осигуриха необходимите 30 гласа.

Британските консерватори избират свой нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък миналата седмица обяви, че се оттегля на фона на нарастващото вътрешнопартийно недоволство срещу него след поредицата скандали, в които той се оказа замесен.

Министър-председателят на Великобритания каза днес в Камарата на общините, че си отива "с високо вдигната глава", макар да призна, че се оттегля по-рано, отколкото е искал, отбелязва Франс прес.

Бъдещият лидер на Консервативната партия, която има абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, на практика със сигурност ще замени Джонсън и като премиер.

Вторият тур на изборите ще се състои утре, посочва Ройтерс. Най-късно до 21 юли трябва да останат само двама кандидати.

След това около 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат един от тях за нов лидер на формацията. Името на победителя ще бъде обявено на 5 септември.

"Аз съм първо поколение имигрант. Родителите ми са емигрирали тук и са дошли в тази страна, за да изградят живота си. Що се отнася до възпитанието ми, през уикенда посещавам храма - индуист съм - но също така всяка събота не пропускам мач на „Светците” (б. р. - футболният клуб от град Саутхемптън), каза преди време Руши Сунак, който има големи шансове да оглави Консервативната партия и да стане премиер на Обединеното кралство.

Бившият ковчежник на Великобритания е роден на 12 май 1980 г. в град Саутхемптън, откъдето са и футболните му пристрастия. За разлика от предшественика си Саджид Джавид, който израства на „най-опасната улица” във Великобритания в Бирмингам, Риши Сунак получава елитно средно образование в колежа „Уинчестър” преди да завърши университета в Оксфорд с дипломи по философия, политология и икономика през 2001 г.

Пет години по-късно защитава и магистратура по бизнес администрация в университета „Станфорд”, САЩ. Преди да влезе активно в британската политиката през 2015 г., когато е избран за член на парламента от партията на консерваторите, работи за инвестиционната банка „Голдман Сакс” в лондонското Сити.

Въпреки „скромния“ си произход, Риши Сунак е женен за дъщерята на шестия най-богат човек в Индия Нараяна Мурти - Акшата, основател на един от гигантите на информационните технологии „Инфосис“. Риши Сунак и Акшата Мурти сключват брак през 2009 г. и имат две дъщери – Кришна и Анушка. Дамата има собствена модна компания и също така ръководи инвестиционен фонд, основан от баща й на нейно име.