Император Нарухито притеснен за „Токио 2020”

Актуални новини
18:05 - 24 Юни 2021
697
Император Нарухито притеснен за „Токио 2020”

Японският император Нарухито изрази притеснение, че провеждането на отложената с една година олимпиада "Токио 2020" ще доведе до нов бум на заразени с коронавирус в страната.

Летните игри в столицата трябва да започнат след по-малко от месец - на 23 юли, а общественото мнение остава раздвоено относно риска от домакинството в условия на пандемия.

Последното проучване, организирано от в. "Йомиури Шимбун", установи около 50% подкрепа за провеждането на олимпиадата срещу 48% желаещи тя да бъде отменена. Миналия месец противниците на игрите в Япония бяха над 60%, което говори за значително увеличение в броя на поддръжниците през последните седмици.

"Императорът е извънредно разтревожен от настоящия статус на заразата от COVID-19. Имайки предвид общественото притеснение, той е загрижен дали спортният форум няма да стане причина за допълнително разпространение на вируса", обяви главният стюард в имперското домакинство Ясухико Нишимура, цитиран от държавната агенция "Киодо".

През вчерашния ден Япония регистрира 1778 нови случая на коронавирус, като средният дневен брой новозаразени за последната седмица е 1442. Това е пет пъти по-малко в сравнение със средата на май, когато страната отчиташе по над 7000 нови случая на ден. Затова и в края на миналата седмица извънредното положение беше отменено в много префектури, включително в Токио.

Все пак в столицата до 11 юли ще важат частични ограничения, като надеждите са след това и те да бъдат облекчени. Организаторите на олимпийските игри вече съобщиха, че ще допускат до 10 000 местни фенове на спортните съоръжения, макар здравните власти да предупреждават, че рискът е твърде голям.

Темпото на ваксиниране в Япония също е обект на критика, макар официалните данни от последните дни да говорят за ускоряване. Правителствените здравни служби твърдят, че в четири поредни дни са поставени по 1 млн. дози от ваксините срещу COVID-19 и общият брой имунизирани с пълен цикъл е достигнал 11 млн. души. Това представлява 8,7% от населението на страната.