Имран Хан осъден на 10 години затвор за издаване на държавни тайни

Свят
11:14 - 30 Януари 2024
1381
Имран Хан осъден на 10 години затвор за издаване на държавни тайни

Пакистански съд осъди бившия премиер Имран Хан на 10 години затвор за издаване на държавни тайни, съобщи медийният екип на бившия премиер. Това е втората му присъда през последните месеци и тя е постановена само 10 дни преди общите избори в страната, предава Ройтерс.

Бившият премиер е осъден по обвинение, че е направил публично достояние съдържанието на секретна телеграма, изпратена от посланика на страната във Вашингтон до правителството в Исламабад.

Партията на Хан, "Пакистан Терек-е-Инсаф" (ПТИ), каза, че Хан и бившият външен министър Шах Мехмуд Куреши са били осъдени на по 10 години от специален съд.

В изявлението се казва, че партията ще оспори решението и го нарече "фиктивен случай".

"Ние не приемаме това незаконно решение", заяви адвокатът на Хан Наим Панджута в социалната медийна платформа X, бивша Twitter.

Това е втората присъда за бившия премиер и звезда в крикета през последните месеци. Преди това той беше осъден на три години затвор по дело за корупция. Именно тази присъда го дисквалифицира за участие в предстоящите общи избори.

Въпреки че беше изключен от изборите, правният екип на Хан се надяваше поне да го извади от затвора, където се намира от август миналата година, далеч от очите на обществеността.

Последната присъда означава, че това е малко вероятно, дори тъй като обвиненията се обжалват в по-горна инстанция.

Срещу Имран хан са образувани десетки дела, откакто беше свален от власт с парламентарен вот на недоверие през 2022 г.

Хан казва, че телеграмата е доказателство за заговор между пакистанската армия и правителството на САЩ за сваляне на неговото правителство през 2022 г., след като той посети Москва точно преди руската инвазия в Украйна. Вашингтон и пакистанската армия отричат обвиненията.

Бившият премиер по-рано каза, че съдържанието на телеграмата се е появило в медиите от други източници.