Имран Хан отхвърли съюз с две конкурентни партии

Свят
16:34 - 13 Февруари 2024
1931
Имран Хан отхвърли съюз с две конкурентни партии

Лежащият в затвора бивш министър-председател на Пакистан Имран Хан изключи възможността за съюз с двете най-големи политически партии в Пакистан, след като неговите кандидати спечелиха най-добър резултат на общите избори миналата седмица, предаде АФП.

Кандидатите, лоялни на Хан, се противопоставиха на репресиите, които ги блокираха от предизборна кампания и ги принудиха да се кандидатират като независими. Те събраха по-добър резултат от всяка партия в изборите за Националното събрание.

Размириците попречиха на подкрепяната от армията Пакистанска мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) да си осигури управляващо мнозинство.

От затвора Адиала Хан обвини както PML-N, така и "Пакистанската народна партия" в корупция.

„Няма да се съюзим нито с PML-N, нито с PPP“, каза той пред шепа репортери, отразяващи процедурно изслушване в затвора извън столицата Исламабад.

Широко разпространени твърдения за фалшифициране на вота и манипулиране на резултатите накара властите да изключат мобилната мрежа на страната в деня на изборите. Преброяването отне повече от 24 часа.

„Ще оспорим фалшифицирането на изборите във Върховния съд на Пакистан“, каза Хан.

Хан беше свален с вот на недоверие през 2022 г. и след това поведе безпрецедентна кампания на неподчинение срещу военните лидери на нацията.

Той е засипан с десетки съдебни дела, осъждан е многократно и му е забранено да се кандидатира за длъжност.